Saeimas namā atklāta Eiropas projekta vēsturei veltīta izstāde

(23.03.2017.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka ceturtdien, 23.martā, Saeimas namā atklāja Romas līguma 60.gadadienai veltītu ceļojošo izstādi “Arvien ciešāka savienība. Romas līgumu mantojums mūsdienu Eiropai”.

“Ekspozīcijā attēlotā Eiropas projekta vēsture apliecina, ka Eiropas Savienība vienmēr ir piedzīvojusi uz priekšu vērstu virzību, taču ne bez sarežģījumiem. Eiropas Savienība ir izaugusi no konkrētu cilvēku vīzijas un centības to virzīt uz priekšu,” sacīja L.Čigāne. “Latvija, atgūstot neatkarību, augstu novērtēja iespēju par vienu no iekšpolitikas un ārpolitikas mērķiem izvirzīt pievienošanos Eiropas Savienībai, kas jau tolaik bija attīstīta valstu savienība,” teica Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, uzsverot, ka šodien Eiropas Savienība (ES) mums dod iespēju būt attīstītai un stabilai valstij ar augošu labklājību.

I.Šteinbuka izstādes atklāšanā atgādināja, ka “pirms 60 gadiem Romas līguma parakstīšana nenāca viegli – šim procesam nepieciešamie dokumenti un rakstāmmašīnas atradās vilcienā, kas tika apturēts uz Francijas un Itālijas robežas, bet vēlāk – nomaldījās. Arī simts lappušu biezā līguma pavairošana sešos eksemplāros nebija vienkārša, tāpēc līguma parakstīšanas brīdī lielākā daļa līguma lapu bija baltas. Tas ir simbolisks stāsts, kas apliecina – Eiropa ir tapusi, pārvarot neparedzētus apstākļus un krīzes”.

“Arī šodien Eiropas nākotne ir neskaidra – balta lapa -, taču mēs ceram uz labāko. Turklāt Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera piedāvātie scenāriji Eiropas nākotnei nosaukti par balto grāmatu,” simboliskas līdzības minēja I.Šteinbuka, uzsverot, ka šodien galvenais ir visām ES dalībvalstīm būt kopā, būt vienotām un, neskatoties uz šķēršļiem, veidot savu nākotni.

Izstādē atspoguļota Eiropas Ekonomikas kopienas veidošanās un tās pārtapšana par ES, kādu to pazīstam šodien. Ekspozīcijā iekļautas tādas vēstures liecības kā tiesas spriedumu titullapas, juridiski dokumenti, institūciju vadītāju vēstules, preses izdevumi un fotogrāfijas, kā arī vēsturiskas brošūras.

Ceļojošo izstādi organizē ES vēstures arhīvi un Eiropas Universitātes institūts Florencē sadarbībā ar ES Padomi, Eiropas Parlamentu, Eiropas Komisiju, Itālijas valdību un ziņu aģentūru “ANSA”.

Izstāde parlamentā izvietota pēc Saeimas Eiropas lietu komisijas un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā rosinājuma. Tā parlamentā būs apskatāma līdz 7.aprīlim, un pēc tam tiks izstādīta Latvijas lielākajās pilsētās.


Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157678408767473
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī