Saeima rīt skatīs likuma grozījumus, kas paredz aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs

(08.03.2017.)

Saeima ceturtdien, 9.martā, lems, vai nodot izskatīšanai komisijās grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz aizliegumu apmācīt, izmantot un izrādīt publiski kā atrakciju dzīvniekus savvaļas sugu dzīvniekus (gan savvaļā iegūtus, gan nebrīvē audzētus). Tas attieksies uz ceļojošajiem cirkiem, kas reģistrēti Eiropas Savienībā un var brīvi pārvietoties tās robežās, gan arī uz trešo valstu ceļojošajiem cirkiem. Savvaļas sugu dzīvniekus sabiedrības izglītošanas nolūkā tāpat kā līdz šim varēs turēt īpaši tam paredzētās vietās.   

Tāpat deputāti lems par grozījumu Publiskās un privātās partnerības likumā nodošanu izskatīšanai komisijās. Tie nepieciešami, lai, pārņemot direktīvu par koncesijas līgumu slēgšanas tiesību piešķiršanu, likumu saskaņotu ar jauno Publisko iepirkumu likumu. 

Vēl Saeimas komisijām plānots nodot, kā arī izskatīt pirmajā lasījumā Saeimas Juridiskās komisijas rosinātos grozījumus Satversmes tiesas (ST) likumā. Izmaiņas nepieciešamas, lai noteiktu Satversmes tiesas tiesneša pilnvaru izbeigšanos gadījumā, kad ST pieņem lēmumu par jautājuma uzdošanu Eiropas Savienības Tiesai prejudiciāla lēmuma pieņemšanai un aptur tiesvedību līdz lēmuma spēkā stāšanās brīdim.  

Deputāti arī lems par Pašvaldību likuma grozījumu tālāko izskatīšanu Saeimā. Ar izmaiņām plānots noteikt datu apjomu, ko pašvaldības iegūst no valsts informācijas sistēmām savu funkciju nodrošināšanai, ka arī šo datu aprites kārtību. Tas ļaus pašvaldībām saviem iedzīvotājiem nodrošināt efektīvākus un kvalitatīvākus pakalpojumus, piemēram, apzināt aktīvi nodarbināto iedzīvotāju darba vietu izvietojumu, lai varētu plānot sabiedriskā transporta maršrutus. 

Tāpat Saeimā plānots izskatīt nolīgumu starp Eiropas Savienību un Jaunzēlandi, kas paredz visaptverošu un mūsdienīgu tiesisko ietvaru pušu sadarbībai, tostarp politiskā dialoga stiprināšanai, tirdzniecības veicināšanai un sadarbībai virknē citu jomu. 

Pirmajā lasījumā rītdien Saeima izskatīs Bāriņtiesu likuma grozījumus. To mērķis ir nodrošināt elektroniskas informācijas pieejamību, turklāt vienuviet, par bāriņtiesu aizgādnības lietām, lai kompetentās institūcijas varētu piekļūt datiem, kas nepieciešami aizgādnībā esošu personu tiesību aizsardzībai. 

Tāpat konceptuāli deputāti lems par autoceļu likuma grozījumiem. Tie rosināti, lai noteiktu skaidrāku autoceļu un ielu būvniecības un uzturēšanas uzraudzības procesu. 

Sēdes darba kārtībā izskatīšanai otrajā galīgajā lasījumā ir iekļauti grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā, kas biroja vadītājam paredz tiesības uz izdienas pensiju. Par likumprojekta virzību atbildīgā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija likuma izmaiņas nav atbalstījusi. 

Rītdien Saeimas sēdē plānots izskatīt kolektīvo iesniegumu par pastāvošā ceļa nodokļa iekasēšanas modeļa atcelšanu, lemt par deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam par Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72.panta prasību izpildi, kā arī par Vitas Pilsumas apstiprināšanu par Latvijas Bankas padomes locekli. 

Saeimas 9.marta sēdes darba kārtībā ir 20 jautājumi. 

Savukārt pulksten 17.00 ceturtdien paredzēta amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā