Saeimā atzīmēs Satversmes 95.gadadienu

(13.02.2017.)

Saeimas namā trešdien, 15.februārī, ar svinīgiem pasākumiem atzīmēs 95.gadadienu kopš Satversmes pieņemšanas.

Ievadot Satversmes 95.gadadienu, Saeimas Sēžu zālē pulksten 12.00 atklās sienas plāksnes ar mūsu valsts pamatlikuma pirmajiem diviem pantiem.

Plāksnes ar Satversmes pantiem Saeimas Sēžu zāli rotāja jau 1.Saeimas darbības laikā. Pēc parlamenta darbības pārtraukšanas plāksnes noņēma, un to tālākais liktenis nav zināms. Par godu Satversmes pieņemšanas 95.jubilejai plāksnes atjaunotas un atkal atgriežas Saeimas Sēžu zālē, ikvienam simboliski atgādinot, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika un Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai.

Pulksten 12.20 tiks atklāts īpašais Satversmes suvenīrizdevums, kas izdots latviešu un angļu valodā. Tāpat Saeimas namā atklās izstādi, kas vēsta par Satversmi no tās pirmsākumiem līdz pat mūsdienām.

Savukārt pulksten 15.00 Saeimā notiks mūsu valsts pamatlikumam veltīta diskusija „Satversme – Latvijas konstitucionālais identitātes atspoguļojums”, kurā atklāšanas uzrunas teiks Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš, kā arī Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Vienlaikus šajā dienā Saeimā notiek Ēnu diena. Parlaments „ēnām” savas durvis ver jau devīto reizi, un šogad Saeimā Ēnu dienā viesosies turpat 180 skolēnu no visas Latvijas, lai „ēnotu” Saeimas deputātus un darbiniekus.

Latvijas Republikas Satversme pieņemta 1922.gada 15.februārī, un to izstrādāja Satversmes sapulce – pirmais tautas vēlētais likumdevējs.

 

Satversmes pieņemšanas 95 gadu jubilejas svinīgo pasākumu plāns:

12.00 – 12.20 Svinīgā plākšņu ar Satversmes pantiem atklāšana (Sēžu zālē, Jēkaba ielā 11)

12.20 – 12.40 Satversmes suvenīrizdevuma un izstādes atvēršana (Sarkanajā un Dzeltenajā zālē, Jēkaba ielā 11)

 15.00 – 17.00 Diskusija “Satversme – Latvijas konstitucionālās identitātes atspoguļojums” (Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas zālē, Jēkaba ielā 6/8)


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt