Saeima konceptuāli atbalsta ES un Kanādas stratēģiskās partnerības nolīguma ratificēšanu

(09.02.2017.)

Saeima ceturtdien, 9.februārī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru plānots ratificēt Stratēģiskās partnerības nolīgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Kanādu, no otras puses. Tas veidos ietvaru pušu politiskajai sadarbībai ārpolitikas un drošības jautājumos, kā arī ekonomiskajai un nozaru sadarbībai.

Eiropas Savienības un Kanādas sadarbību jau regulē vairāki citi līgumi, taču lēmums par šī pamatlīguma nepieciešamību pieņemts, balstoties uz pušu sadarbības attīstību, kas ietver plašāku nozaru loku.

Līgums paredz Eiropas Savienības un Kanādas politisko sadarbību ārpolitikas un drošības jautājumos, piemēram, terorisma apkarošanā un cīņā pret organizēto noziedzību un kibernoziedzību, kā arī sadarbību daudzpusējos un reģionālos formātos un organizācijās.

Tāpat līgums paredz ekonomisko un nozaru sadarbību, piemēram, brīvās tirdzniecības un ieguldījumu veicināšanā, nodokļu jomā, pētniecībā un inovācijās, kā arī starp tiesu iestādēm.

Ar nolīgumu tiks izveidots arī mehānisms politiskajam dialogam, paredzot ikgadējas augstākā līmeņa sanāksmes vadītāju līmenī un apspriedes ministru līmenī. Tāpat tiks izveidota arī apvienotā ministru komiteja un apvienotā sadarbības komiteja, kuras mērķis būs uzraudzīt stratēģisko attiecību attīstību.

Sarunas par šo nolīgumu sākās 2011.gada septembrī, savukārt 2014.gada septembrī tas tika parafēts. Tagad nolīgums jāratificē Eiropas Savienības valstu parlamentos, kā arī Kanādā, un arī Eiropas Parlamentam ir jādod tam piekrišana. Balsojums Eiropas Parlamentā par šo nolīgumu paredzēts 15.februārī vienlaikus ar balsojumu par Eiropas Savienības un Kanādas brīvās tirdzniecības nolīgumu jeb CETA.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt