Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentārieši EPPA aicina izmeklēt iespējamu korupcijas gadījumu organizācijā

(27.01.2017.)

Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (EPPA) Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģiona (NB8) delegācijas lūgušas organizācijas biroju nekavējoties ierosināt neatkarīgu izmeklēšanu sakarā ar nesen izteiktajiem pārmetumiem par iespējamu Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) bijušo biedru korumpētību un interešu konfliktiem.

No Latvijas puses aicinājumu parakstījis EPPA Latvijas delegācijas vadītājas vietnieks Andris Bērziņš, šonedēļ Strasbūrā piedaloties EPPA sesijā.

EPPA pienākums ir nodrošināt to, lai sakarā ar publiski izteiktajām apsūdzībām tiktu veikta pienācīga, objektīva un atklāta izmeklēšana, uzskata NB8 reģiona parlamentārieši.

EPPA ir svarīgākā Eiropas organizācija, kas rūpējas par cilvēktiesību ievērošanu, aizstāv demokrātiju un tiesiskumu, tāpēc jātiek kliedētām jebkādām šaubām par to, vai EPPA dara visu iespējamo, lai savos ietvaros nepieļautu nekādu korupciju un garantētu pilnīgu sava darba pārskatāmību, pausts parlamentāriešu vēstulē organizācijas birojam.

EPPA ir organizācija, kuru veido demokrātiski ievēlēti dalībvalstu pārstāvji, un tās spēks ir atkarīgs no viņu goda, morālās stājas un uzticamības, uzskata deputāti.

Izmeklēšana jāuztic ārējiem neatkarīgiem speciālistiem, vienlaikus EPPA birojam uzsākot arī iekšējo izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai nav pārkāpti EPPA nolikuma nosacījumi un vai biedri ir ievērojuši un pildījuši tā normas, norāda EPPA deputāti.

Parlamentārieši arī aicina izstrādāt pienācīgu kārtību, kas turpmāk tiktu piemērota jebkuram biedram tādā gadījumā, kad būs konstatēts, ka viņš pārkāpis asamblejas noteikumus. Tādējādi EPPA varētu izvairīties no līdzīgiem ar korupciju saistītiem pārmetumiem.

Apsūdzības korupcijā bijušajām EPPA amatpersonām par iespējamu labumu saņemšanu, lai nodrošinātu kādai EPPA delegācijai labvēlīgu balsojumu, izskanējušas plašsaziņas līdzekļos, kā arī paustas nevalstiskās organizācijas European Stability Initiative ziņojumā, norāda A.Bērziņš.

Eiropas Padome ir dibināta 1949.gadā un ir vecākā politiskā organizācija Eiropā, apvienojot 47 Eiropas valstis. Latvija par Eiropas Padomes dalībvalsti kļuva 1995.gadā. Padomes mērķis ir aizsargāt cilvēktiesības, parlamentāro demokrātiju un tiesiskumu, panākt dalībvalstu sociālo un tiesisko standartu vienotību, veicināt izpratni par Eiropas identitāti, tās vērtībām, aptverot dažādu Eiropas tautu kultūras.

EPPA ir viena no Eiropas Padomes lielākajām un redzamākajām institūcijām, kurā uz sesijām regulāri pulcējas Eiropas Padomes dalībvalstu parlamentārieši.

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt