Saeimā diskutēs par ekonomiskās neatkarības veicināšanu cilvēkiem ar invaliditāti

(30.11.2016.)

Saeimā piektdien, 2.decembrī, notiks ikgadējā diskusija „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti”, kurā šogad uzmanības centrā būs jautājumi par ekonomiskās neatkarības veicināšanu, īpašu vērību pievēršot nodarbinātībai un uzņēmējdarbības attīstībai.

Diskusiju pulksten 12.15 atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, labklājības ministrs Jānis Reirs un Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO valdes priekšsēdētāja Gunta Anča.

Pasākuma dalībnieki diskutēs par cilvēku ar invaliditāti nodrošināšanu ar darba vietām un pašnodarbinātības veicināšanu, kā arī par īpašām jauniešu motivācijas programmām. Tāpat tiks spriests par uzņēmējdarbības veicināšanas pasākumiem cilvēkiem ar invaliditāti.

Šī gada diskusija veltīta ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām veiksmīgai īstenošanai Latvijā, un tās mērķis ir rosināt ideju apmaiņu par iespējām cilvēkiem ar invaliditāti, veicinot viņu ekonomisko neatkarību. Plānots diskutēt par to, kādas varētu būt ilglaicīgas nodarbinātības formas – kvotas, atbalstītais darbs, atbalsts darba devējiem atvērtajā darba tirgū -, kā arī dažādi atbalsta veidi uzņēmējdarbībā, lai rastu motivējošu un ilgtspējīgu ekonomiskās neatkarības modeli.

Pirms diskusijas Saeimas Sarkanajā zālē pulksten 12.00 notiks mūsu paralimpiešiem veltītās fotogrāfa Jura Bērziņa-Soma fotoizstādes „Tu esi. Tu vari. Rio” atklāšana. Klātesošos uzrunās I.Mūrniece, kā arī Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte un izstādes autors, fotogrāfs J.Bērziņš-Soms. Tāpat uz pasākumu aicināti paralimpisko spēļu Riodežaneiro medaļnieki - vieglatlēti Diāna Dadzīte, Aigars Apinis un Edgars Bergs.

Diskusiju tiešraidē varēs vērot Saeimas mājaslapā www.saeima.lv, kur tai tiks nodrošināts arī surdotulkojums.

Ikgadējā diskusija iedibināta, atzīmējot Starptautisko dienu cilvēkiem ar invaliditāti – 3.decembri. Šīs dienas mērķis ir palielināt informētību un izpratni par invaliditātes jautājumiem, kā arī mobilizēt praktisku atbalstu cilvēkiem ar invaliditāti.

Latvijas parlamentā diskusija „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti” tiek rīkota kopš 2010.gada. Pagājušajā gadā tā bija veltīta izglītības tematikai.

Diskusiju rīko Saeimas Sociālo un darba lietu komisija un Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija SUSTENTO.

Diskusija notiks Saeimas nama Sarkanajā zālē Jēkaba ielā 11 pulksten 12.15.


Diskusijas programma
 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā