Valsts ieņēmumu dienests varēs slēgt vai ierobežot interneta mājaslapas

(23.11.2016.)

Saeima trešdien, 23.novembrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektronisko sakaru likumā, kas paredz Valsts ieņēmumu dienestam (VID) tiesības atslēgt domēna vārdu, kā arī uzlikt liegumu tā lietošanai. Tas attieksies uz Latvijā reģistrētajām interneta mājaslapām. 

Izmaiņas rosinātas, lai VID varētu operatīvi reaģēt uz būtiskiem pārkāpumiem nodokļu jomā, izmantojot tīmekļa vietnes. Likuma grozījumi paredz VID tiesības pieņemt lēmumu par domēna vārda atslēgšanu reģistrācijas “.lv” zonā un šāda domēna pārreģistrācijas lieguma uzlikšanu. 

Patlaban regulējumā tikai Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijai paredzētas tiesības ierobežot piekļuvi interneta mājaslapām, kurās tiek organizētas nelicencētas azartspēles. 

Latvijā ir reģistrēti vairāk nekā 1800 interneta veikalu apmēram uz diviem miljoniem iedzīvotāju, un vairāk nekā 800 tūkstoši iedzīvotāju iepērkas internetā vidēji trīs reizes mēnesī. Papildu šiem veikaliem pastāv arī elektroniskie ziņojumu dēļi, izsoles, kolektīvās iepirkšanās lapas, sociālie mediji un forumi, kuros tiek veikta saimnieciskā darbība, teikts likumprojekta anotācijā. Iespēju pārdot savas preces un pakalpojumus internetā pēdējo divu gadu laikā izmanto katrs desmitais uzņēmums. VID dati liecina, ka Latvijā e-vidē pieaug krāpšanās nodokļu jomā un izvairīšanās no nodokļu nomaksas. 

Izmaiņas likumā stāsies spēkā no nākamā gada 1.janvāra.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt