Cilvēktiesību komisija aicina līdz 9.decembrim pieteikt kandidātus NEPLP locekļa amatam

(17.11.2016.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ceturtdien, 17.novembrī, izsludināja aicinājumu pieteikt kandidātus Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļa amatam. Kandidātus var pieteikt līdz 9.decembrim.

Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu kandidātam jābūt Latvijas pilsonim, kam deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā. Uz šo amatu var pretendēt personas ar augstāko izglītību, vismaz piecus gadus ilgu profesionālo vai akadēmisko pieredzi plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā, kā arī ar labu reputāciju.

Likums arī noteic - kandidāts nedrīkst būt politiskās partijas vai politisko partiju apvienības amatpersona, elektroniskā plašsaziņas līdzekļa kapitāla daļu (akciju) īpašnieks, kā arī sodīts par tīšu noziegumu, ja viņš nav reabilitēts vai sodāmība nav dzēsta vai noņemta.

Cilvēktiesību komisija lūdz ņemt vērā, ka Saeima šā gada 17.novembra sēdē pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz, ka par NEPLP locekļa amata kandidātiem varēs kļūt tikai tādas personas, kuras ir tiesīgas saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Paredzams, ka minētais likuma grozījums Saeimā tiks pieņemts otrajā galīgajā lasījumā šā gada 24.novembrī un tas stāsies spēkā tuvākajā laikā, ievērojot Satversmē noteikto likumu izsludināšanas kārtību.

NEPLP locekli amatā pēc Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas ierosinājuma uz pieciem gadiem apstiprina Saeima. Aicinājums izsludināts, ņemot vērā to, ka 2017.gada 2.februārī beidzas četru no piecu NEPLP locekļu pilnvaras.


Aicinājuma teksts pieejams Saeimas mājaslapā: https://www.saeima.lv/lv/aktualitates/saeimas-zinas/25331-cilvektiesibu-un-sabiedrisko-lietu-komisijas-aicinajums-pieteikt-kandidatus-nacionalas-elektronisko

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā