Deputāti izbraukuma sēdē ar komercbankām pārrunās darījumu uzraudzību attiecībā uz politiski nozīmīgām personām

(27.09.2016.)

Lai iepazītos ar darījumu uzraudzību un padziļinātu klientu izpēti attiecībā uz politiski nozīmīgām personām un ar tām cieši saistītiem cilvēkiem, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 28.septembrī, izbraukuma sēdē tiksies ar Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāvjiem.

Lai cīnītos pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu, Saeima šī gada februārī pieņēma likuma grozījumus, paplašinot politiski nozīmīgu personu un ar tām saistīto cilvēku loku. Vēlamies noskaidrot, kā izmaiņas ietekmējušas bankas un to klientus, kā arī sadarbību ar tiesībsargājošajām iestādēm, informē komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, kurus šī gada 4.februārī galīgajā lasījumā pieņēma Saeima, paredz, ka atbildīgajām iestādēm tagad jāpārbauda arī politiski nozīmīgas personas vecvecāku, mazbērnu, brāļu un māsu darījumi. Līdz tam likums paredzēja darījumu pārbaudi tikai attiecībā uz vecākiem, laulātajiem, bērniem un viņu laulātajiem.

Likuma grozījumi noteic, ka, piemēram, bankām, jāveic klienta padziļināta izpēte, uzsākot un uzturot darījuma attiecības ar politiski nozīmīgu personu, tās ģimenes locekli vai ar tās cieši saistītu personu.

Politiski nozīmīga persona šajā likumā definēta kā persona, kura Latvijā, citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai trešajā valstī ieņem vai ieņēmusi nozīmīgu publisku amatu. Tostarp tā ir valsts varas augstākā amatpersona, valdības vai pašvaldības vadītājs, ministrs, valsts sekretārs vai cita augsta līmeņa amatpersona valdībā vai pašvaldībā.

Tāpat tas attiecas uz parlamenta deputātu, politiskās partijas vadības struktūras (valdes) locekli, tiesnesi, augstākās revīzijas (audita) iestādes padomes vai valdes locekli, centrālās bankas padomes vai valdes locekli, vēstnieku, pilnvaroto lietvedi, bruņoto spēku augstāko virsnieku, valsts kapitālsabiedrības padomes vai valdes locekli, starptautiskas organizācijas vadītāju un valdes locekli vai personu, kas šajā organizācijā ieņem līdzvērtīgu amatu.

Aizsardzības komisijas izbraukuma sēde trešdien, 28.septembrī, notiks pulksten 10.00, akciju sabiedrības “Swedbank” birojā, Rīgā, Balasta dambī 15.

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta