Mandātu komisija rosina bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos risināt kompleksi

(03.08.2016.)

Bezmaksas ēdināšana bērnudārzos ir kompleksi risināms jautājums, un tas ir jāskata kopā ar citiem pasākumiem bērnu tiesību jomā. To trešdien, 3.augustā, sacīja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs. 

Mandātu komisija, turpinot skatīt kolektīvo iesniegumu par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos, šodien iepazinās ar atbildīgo institūciju viedokļiem. 

Latvijas Darba devēju konfederācijas sociālo lietu un sociālās drošības eksperts Pēteris Leiškalns, vērtējot iniciatīvu, uzsvēra, ka ideja ir laba, taču ir virkne vēl daudz citu jautājumu, kas būtu jāpārskata bērnu un vecāku atbalstam. Viens no tiem ir uzturlīdzekļu apmērs par bērniem aizbildnībā, kas patlaban ir 45 eiro apmērā mēnesī, nepietiekamais atbalsts vecākiem ar invaliditāti, kuri zaudējuši darba spējas, un bērniem apgādnieka zaudējuma gadījumā, kā arī nepilnības veselības aprūpes pieejamībā bērniem.     

Arī Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Korna atzīmēja, ka iniciatīva pēc būtības ir atbalstāma, taču ierosinājums jāskata saistīti ar citiem jautājumiem, arī ar bērnudārzu pieejamības nodrošināšanu visiem bērniem. Ministrijas informācija liecina, ka jau patlaban vairākās pašvaldībās pilnībā vai daļēji bērniem tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana. 

Tāpat atbalstu ierosinājumam pauda Tiesībsarga birojs, savukārt Latvijas Pašvaldību savienība iniciatīvu atbalstītu, ja pašvaldības saņemtu valsts dotāciju un ja bezmaksas ēdināšana tiktu nodrošināta visiem pirmskolas bērniem visos reģionos, arī tiem, kuri vietas trūkuma dēļ neapmeklē bērnudārzu. 

Patlaban valsts jau nodrošina bezmaksas ēdināšanu skolās pirmo četru klašu audzēkņiem, un būtu pareizi, ja arī pirmsskolas vecuma bērniem tiktu nodrošināta ēdināšana izglītības iestādēs, deputātiem akcentēja kolektīvā iesnieguma autori. Tāpat būtiski, ka bezmaksas ēdināšana pirmsskolas izglītības iestādēs ļautu palaist vairāk bērnu bērnudārzos un vecāki varētu ātrāk atgriezties darbā. 

Šī gada 3.jūnijā Saeimā tika iesniegta 10 515 pilsoņu parakstīta iniciatīva „Par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos”. 

Saeimas kārtības rullis iedzīvotājiem paredz iespēju vērsties parlamentā ar vismaz 10 000 pilsoņu parakstītu iesniegumu. Kolektīvajā iesniegumā ietverams prasījums Saeimai, īss tā pamatojums, kā arī norādāms, kura fiziska persona ir pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus. Iesniegums nedrīkst saturēt tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs. Tas nedrīkst pārkāpt vērtības, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā