Saeima ratificē Latvijas un Turkmenistānas nolīgumu par starptautisko automobiļu satiksmi

(02.06.2016.)

Saeima ceturtdien, 2.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma likumprojektu „Par Latvijas Republikas valdības un Turkmenistānas valdības nolīgumu par starptautisko automobiļu satiksmi”, tādējādi ratificējot 2015.gada 12.decembrī Ašhabadā parakstīto nolīgumu.

Nolīgums nosaka Latvijas un Turkmenistānas autopārvadātāju tiesības, pārvadājumu veidus, kā arī darbības noteikumus, kādi jāievēro abu valstu autopārvadātājiem, veicot pasažieru un kravu autopārvadājumus starp abām valstīm.

Nolīguma noteikumi arī nosaka pasažieru un kravu pārvadājumu veikšanas vispārējos principus, atļauju režīmu piemērošanu pārvadājumiem, nodokļu un nodevu sistēmas piemērošanu un atbrīvošanu no tiem.

Likums pieņemts, jo Latvijas starptautiskie autopārvadātāji ir veiksmīgi integrējušies starptautisko autopārvadājumu tirgū un ir ieinteresēti to attīstīt tālāk, meklējot jaunas iespējas sadarbībai Āzijas reģiona valstu tirgos, lai saglabātu konkurētspēju un mazinātu Krievijas noteikto sankciju negatīvās sekas.

Nolīguma noslēgšana ļaus Latvijas autopārvadātājiem uzsākt pārvadājumus uz Turkmenistānu, saņemot atbilstošu atļauju divpusējiem, tranzīta kravu pārvadājumiem un pārvadājumiem uz/no trešajām valstīm. Patlaban pārvadājumus iespējams veikt, pirms iebraukšanas Turkmenistānā uz robežas nomaksājot visas attiecīgās nodevas.

Nolīgumā paredzēto saistību izpildi koordinēs Satiksmes ministrija. Sankcijas par normatīvo aktu pārkāpumiem pasažieru un kravu autopārvadājumu jomā varēs piemērot Iekšlietu ministrija.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā