Saeimas komisiju kopsēdē deputāti uzdod sakārtot nepilnības taksometru nozarē

(25.05.2016.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas un Ilgtspējīgas attīstības komisijas kopsēdē deputāti trešdien, 25.maijā, atbildīgajām iestādēm uzdeva šī gada laikā sakārtot taksometru nozares problēmas, tostarp būtu jāievieš patentmaksa par taksometru pakalpojumu sniegšanu.

“Aicinājām atbildīgo ministriju rudenī Saeimai iesniegt konkrētus likumprojektus, lai decembrī izmaiņas varētu pieņemt un jaunā kārtība attiecībā uz taksometriem varētu stāties spēkā jau ar nākamā gada janvāri. Secinājām, ka patentmaksas kārtība kopumā valstī pašlaik ir ļoti vienkārša, bet ministrijai un nozarei ir jāvienojas, kā to piemērot taksometru nozarē. Acīmredzami, ka šīs nozares problēma ir samilzusi un ilgstoša. Aktuālie dati liecina, ka šajā jomā netiek samaksāti līdz pat 80 procentiem nodokļu,” norādīja Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš.

R.Naudiņš uzsvēra, ka taksometru patentmaksa būtu jādiferencē – jo tālāk no Rīgas, jo maksa mazāka. Pašsaprotami, ka galvaspilsētā maksātspēja ir augstāka nekā, piemēram, Valmierā. “Svarīgi, lai patentmaksas nomaksa būtu vienkārša un bez liekas birokrātijas, kā arī, lai tās apmērs būtu samaksājams un atbilstošs taksometru nozares ieņēmumiem.”

Savukārt Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētāja Laimdota Straujuma šodien pozitīvi novērtēja iesaistīto pušu vēlmi sakārtot šo jomu un akcentēja nepieciešamību to izdarīt pēc iespējas ātrāk.

Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvji identificējuši piecas problēmas pašreizējā taksometru jomas regulējumā, kā arī piedāvā tās risināt. Patlaban 74 pašvaldībās taksometru pakalpojumus nevar sniegt vispār, tāpēc SM piedāvā taksometru licencēšanu deleģēt deviņām republikas pilsētām un pieciem plānošanas reģioniem. Pašlaik licences izsniedz katra pašvaldība atsevišķi.

Ņemot vērā nenomaksātos nodokļus un šajā jomā strādājošo neaizsargātību, SM rosina ieviest speciālu nodokļa maksājumu par konkrētu taksometru jeb tā saukto patentmaksu.

Jāuzlabo arī taksometru pakalpojumu kvalitāte vadītāju profesionālās kvalifikācijas un reputācijas jomā. Patlaban daudziem šoferiem ir soda punkti par noteikumu neievērošanu uz ceļa, saņemtas arī daudzas klientu sūdzības šajā jomā, šodien deputātiem sacīja SM pārstāvji. Viņi rosina izveidot vienotu informācijas sistēmu par taksometru vadītājiem un veikt šoferu sertificēšanu.

Lai uzlabotu taksometru pārbaudi uz ceļa, piedāvāts pašvaldības kontroles dienestiem ļaut apturēt taksometru, kā arī veikt kontrolpirkumus bez pašvaldības policijas klātbūtnes. Patlaban lielākajā daļā pašvaldību taksometrus uzrauga pašvaldības policija, bet atsevišķās pašvaldībās ir izveidots speciāls uzraudzības dienests.

Tāpat nepieciešama uzraudzība taksometra izsaukšanai interneta vidē, lietojot mobilās aplikācijas. Rosināts šādas iespējas interneta vidē noteikt par taksometru pakalpojumiem. Patlaban ar taksometru pakalpojumu rezervēšanas problēmām internetā saskaras ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs, teica SM pārstāvji. Šādos gadījumos taksometra pakalpojumus var pieteikties sniegt privātpersonas bez nepieciešamās taksometra šofera kvalifikācijas ar savām privātajām automašīnām.

Pērn tika izsniegtas 1439 taksometru licences. Šī gada janvārī reģistrēti teju trīs tūkstoši taksometru, liecina SM informācija. Rīgā, Mārupes novadā, Jūrmalā, Daugavpilī, Salaspils novadā, Liepājā, Jelgavā, Valmierā un Ventspilī ir izsniegts visvairāk licenču.

 

Kopsēdes fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157668864338225
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt