Ināra Mūrniece LPS kongresā: pašvaldība ir demokrātijas pamats

(20.05.2016.)

Tieši nelielās pilsētas, novadi un pagasti ir tās vietas, kur cilvēku iniciatīva, vēlēšanās līdzdarboties, tradīcijas, patriotisms var izpausties visātrāk. Ne velti mēdz teikt – pašvaldība – tā ir pašu vara. Būtībā pašvaldība ir demokrātijas pamats, atzina Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 20.maijā, Liepājā uzrunājot Latvijas Pašvaldību savienības 27.kongresa dalībniekus. 

“Šodien es gribu uzsvērt vienu pašvaldību dzīves aspektu. Tā ir savā ziņā mūžīgā dilemma reģionālajā politikā – kas svarīgāk – teritorija vai cilvēki?  Vienai pašvaldībai valsts mērogā ar teritoriju ir paveicies – tā atrodas jūras krastā ar savu ostu, citai cauri iet dzelzceļa līnija, bet cita atrodas nomaļus. Taču arī te dzīvo cilvēki, kas paaudzēm mitinājušies šajā vietā, kuri mīl savu apkārtni un ir iekopuši saimniecību. Jā, Latviju klēpī nepaņemsi, taču domāju, ka Latvija ir tieši tik liela, lai mēs spētu pārraudzīt un attīstīt savu teritoriju tā, lai vienlaikus nepamestu aizmirstībai nevienu savu cilvēku. Jo kas gan ir teritorija bez cilvēkiem?” retoriski vaicāja I.Mūrniece. 

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka gaidāmas nopietnas diskusijas par izglītības finansēšanas reformu, kas būtiski skars pašvaldības. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) izvērtējums liecina, ka, salīdzinājumā ar citām šīs organizācijas dalībvalstīm, Latvijā skolotāju algas ir ļoti zemas. Taču OECD norāda arī uz to, ka mums nāksies pārskatīt izglītības sistēmas kapacitāti, tostarp vidējās un augstākās izglītības iestāžu darbinieku skaitu. Izvēles un lēmumi tātad nebūs viegli, pauda I.Mūrniece. 

Kā svarīgu uzdevumu pašvaldībām Saeimas priekšsēdētāja minēja darbu ēnu ekonomikas un korupcijas apkarošanā. “Arī pašvaldībām šajā jomā ir ko darīt. Visbiežāk pārmetumus saista ar publiskajiem iepirkumiem, kur no vienas puses – stingri jāievēro likums, no otras – var saprast pašvaldību vēlmi atbalstīt vietējos uzņēmējus. Iepriecina tas, ka eksperti situāciju ar iepirkumiem vērtē kā arvien labāku – gan pašvaldībās, gan kopumā,” sacīja I.Mūrniece. 

Kā būtisku risināmu problēmu I.Mūrniece minēja arī lielo ienākumu nevienlīdzību dažādās pašvaldībās. “Diemžēl statistika brīdina, ka Latvijā ir vismaz 12 novadi, kuros vidējā mēneša neto samaksa strādājošajiem ir mazāka par 400 eiro, bet 63 novados vai pilsētās vidējā darba samaksa neto ir no 400 līdz 500 eiro mēnesī.” Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka atbildes nav jāsniedz tikai Rīgā – Saeimā vai Ministru kabinetā. “Iespējas dzīves uzlabošanai jāmeklē pašos reģionos, neradot kādus unificētus priekšrakstus - ir jāmeklē dabiskās dominantes, ap kurām var veidoties ekonomiskā attīstība un sadzīve. Un tad jutīsim uzplaukumu arī visā valstī.” 

“To, cik daudzveidīgi var būt novadi, pilsētas un pagasti, man nupat atgādināja ģerboņu izstāde, kuru arī vakar svinīgi atklājām Saeimas namā. Novadiem savi, pagastiem savi ģerboņi. Taču blakus šiem daudzajiem skaistajiem grafiskajiem simboliem bija viens, kas ir lielāks par visiem pārējiem. Un tas bija Latvijas ģerbonis. Tāpēc – lai neviena no pašvaldībām svētkos nesūta sveicienus Latvijai, jo tā pati ir Latvija. Bet Latvijai jābūt stiprai un vienotai. Ja stipra būs ikviena pašvaldība, tad stipra būs arī mūsu valsts,” klātesošajiem sacīja I.Mūrniece. 

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

 

Piektdien, 29.martā