Cilvēktiesību komisija: bērnam par administratīvo pārkāpumu prioritāri jāpiemēro audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi

(19.04.2016.)

Par administratīvo pārkāpumu bērnam prioritāri jāpiemēro audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi, paredz otrdien, 19.aprīlī, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas trešajā lasījumā atbalstītais likumprojekts. Grozījumu mērķis ir veicināt audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu biežāku piemērošanu, nosakot, ka administratīvais sods piemērojams tikai tad, ja audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana konkrētajā gadījumā nav lietderīga.

Normatīvie akti nenosaka, kādos gadījumos bērnam piemērojami administratīvie sodi un kādos – audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi. Audzinoša rakstura līdzekļi, salīdzinot ar administratīvajiem sodiem – piemēram, brīdinājumu vai naudas sodu -, ir vairāk vērsti uz bērnu tiesību aizsardzību, audzināšanu, turklāt var palīdzēt atturēt no jauniem pārkāpumiem, sēdē uzsvēra deputāti.

Grozījumi paredz plašākas iespējas pašvaldības administratīvajai komisijai piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekli par bērna izdarīto administratīvo pārkāpumu. Izmaiņas precizē arī jautājumus par faktu pārbaudi gadījumos, ja pārkāpumu izdarījis bērns vecumā no 11 līdz 14 gadiem.

Tāpat paredzēts mainīt lēmuma pieņemšanas noilguma termiņu, lai nodrošinātu to, ka lēmums par administratīvā soda vai audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu tiek balstīts uz lietas apstākļiem, nevis tikai uz nepieciešamību iekļauties procesuālajos termiņos.

Patlaban likums noteic, ka administratīvā komisija pieņem lēmumu izbeigt lietu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu bērnam, ja līdz pārkāpuma izskatīšanas dienai ir pagājuši divi mēneši, skaitot no pārkāpuma izdarīšanas dienas. Grozījumi paredz lēmuma pieņemšanas noilguma termiņu skaitīt no lietas materiālu saņemšanas administratīvajā komisijā. 

Grozījumi likumā „Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem” trešajā – galīgajā – lasījumā vēl jāizskata Saeimai. Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā šī gada 1.jūnijā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt