Saeimā notiek seminārs par energoefektivitāti un atjaunīgo enerģiju Latvijā

(05.04.2016.)

Otrdien, 5.aprīlī, Saeimā notika seminārs “Eiropas Enerģētikas savienības radītās iespējas un izaicinājumi – energoefektivitāte un atjaunīgā enerģija Latvijā”. Semināru rīkoja Saeimas Eiropas lietu komisija sadarbībā ar Eiropas Atjaunojamo enerģijas avotu forumu EUFORES. 

Semināra pirmajā daļā tika runāts par Eiropas Enerģētikas savienības ietekmi uz ilgtspējīga un droša enerģijas tirgus izveidi Latvijā. Šo diskusiju vadīja Eiropas Atjaunojamo enerģijas avotu foruma EUFORES ģenerālsekretārs Jans Geiss (Jan Geiss). Diskusiju atklāja Saeimas deputāts, Eiropas lietu komisijas un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas loceklis, ziņotājs par Energoefektivitātes likuma projektu Edvards Smiltēns. 

Pirmajā daļā par Enerģētisko neatkarību un ilgtspējīgu attīstību kā Eiropas Savienības politikas prioritātēm runāja Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle, bet par Latvijas centieniem nodrošināt pieejamāku un ekoloģiski tīrāku enerģiju un stiprināt energopiegāžu drošību runāja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Rota Šņuka. Savukārt par Eiropas regulējuma nozīmi Latvijas enerģijas tirgus reformēšanā uzstājās Eiropas Komisijas Enerģētikas ģenerāldirektorāta atbildīgā par atjaunojamo energoresursu un oglekļa dioksīda uztveršanas un uzglabāšanas politikas virzieniem Ruta Baltause. 

Semināra otrā daļa bija veltīta energoefektivitātei un atjaunīgajiem energoresursiem kā ceļam uz enerģētisko neatkarību. Arī šo diskusiju vadīja J.Geiss. Šajā daļā par Latvijas neizmantoto potenciālu ēku energoefektivitātes jomā runās Ēku saglabāšanas un energotaupības biroja līdzdirektors Nikolass Stančofs (Nicholas Stancioff). Kā runātāja uzstājās arī Rīgas Tehniskās universitātes profesore Dagnija Blumberga, sniedzot priekšlasījumu par to, vai energoefektivitātei rūpniecībā ir robežas. Savukārt Latvijas bioenerģijas asociācijas padomes loceklis Edgars Vīgants runās par dažādu atjaunojamo energoresursu veidu attīstības nākotnes perspektīvām Latvijā, bet Saeimas deputāts Einārs Cilinskis runās par Latvijas enerģētiskās pārejas politiskajiem aspektiem. 

Semināra beigās norisinājās debates. 

Seminārs notika Saeimas nama Sarkanajā zālē, un tam tiešraidē varēja sekot līdzi Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

 

Semināra materiāli:

Programma
Videoieraksts (latviešu valodā)
Videoieraksts (angļu valodā)
Fotogrāfijas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde