Saeima rīt lems par lielāku pensiju indeksāciju no 2017.gada

(09.03.2016.)

Saeima ceturtdien, 10.martā, otrajā galīgajā lasījumā lems par atbalstu lielākai pensiju indeksācijai no 2017.gada. Grozījumi likumā “Par valsts pensijām” paredz no 2017.gada pensiju indeksācijas aprēķinā ņemt vērā 50 procentus no apdrošināšanas iemaksu algas indeksa līdzšinējo 25 procentu vietā.

Deputāti rītdienas sēdē trešajā galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Arhīvu likumā, kas paredz atteikties no arhīvu speciālistu sertifikācijas. Līdzšinējā prasība par arhīvu speciālistu sertifikāciju ir neatbilstoša direktīvai par pakalpojumiem iekšējā tirgū.

Saeima galīgajā lasījumā arī lems par izmaiņām Operatīvās darbības likumā, kas paredz precizēt regulējumu, kā arī panākt efektīvāku noziedzīgu nodarījumu novēršanu, atklāšanu un kriminālsodu izpildi. Lai valsts varētu pirkt vai nomāt tikai tādas ēkas, kas atbilst energoefektivitātes minimālajām prasībām, galīgajā lasījumā darba kārtībā iekļauti arī grozījumi Ēku energoefektivitātes likumā.

Trešajā galīgajā lasījumā deputātiem rīt būs jāskata Krimināllikuma grozījumi, paredzot virkni izmaiņu krimināltiesiskajā regulējumā, tostarp kriminālatbildību darba devējam, kurš izmaksā darba samaksu, kas nav uzrādīta grāmatvedības uzskaitē.

Tāpat galīgajā lasījumā Saeima skatīs grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) likumā, kas paredz pilnveidot regulējumu attiecībā uz KNAB biroja darbu un tā vadītāja atbrīvošanu no amata.

Lai par administratīvo pārkāpumu bērnam prioritāri piemērotu audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, nevis administratīvo sodu, deputāti otrajā lasījumā skatīs grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Rītdienas sēdes darba kārtībā pirmajā lasījumā ir grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, lai citā Eiropas Savienības valstī strādājošie Latvijas rezidenti Valsts ieņēmumu dienestā drīkstētu neiesniegt gada ienākumu deklarāciju par algotā darbā gūtajiem ienākumiem.

Deputāti konceptuāli skatīs izmaiņas likumos Valsts kontroles pilnvaru paplašināšanai, lai iestāde varētu veikt zaudējumu piedziņu no atbildīgajām personām par revīzijās konstatētajām nelikumībām. Tāpat pirmajā lasījumā Saeima lems par grozījumiem Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas paredz, ka sporta sacensību organizēšanai autosportā, motosportā un ūdens motosportā būs jāsaņem atļauja no attiecīgās pašvaldības.

Ceturtdienas sēdes darba kārtībā iekļauts lēmuma projekts par kolektīvā iesnieguma “Samazināt PVN elektrībai un gāzei” turpmāko virzību, kas paredz uzdot Budžeta komisijai vērtēt iespēju samazināt pievienotās vērtības nodokli likmi gāzei un elektrībai.

Saeimai rīt būs jālemj par vairāku valdības un deputātu iesniegto likumprojektu nodošanu izskatīšanai parlamenta komisijās. To vidū ir grozījumi Invaliditātes likumā, lai paplašinātu to ārstu loku, kas ir tiesīgi veikt invaliditātes ekspertīzi. Tāpat komisijām nododamo likumprojektu sarakstā ir grozījumi Latvijas Okupācijas muzeja likumā, lai tajā ietvertu regulējumu par Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecību.

Iesniegtie grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā paredz, ka dzīvesvietu elektroniski varēs deklarēt tikai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētā dzīvojamā ēkā. Savukārt iesniegtie grozījumi Aizsargjoslu likumā paredz divus metrus platā joslā gar virszemes ūdensobjektiem, kā arī novadgrāvjiem aizliegt audzēt lauksaimniecības kultūraugus un lietot mēslošanas un augu aizsardzības līdzekļus.

Saeimas 10.marta sēdes darba kārtībā ir 28 jautājumi.

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimas Sēžu zālē paredzēta ministru atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā