Ārlietu komisijā analizē Krievijas jauno nacionālās drošības stratēģiju

(03.02.2016.)

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti 3.februāra sēdē kopā ar ekspertiem analizēja Krievijas jauno nacionālās drošības stratēģiju. Komisija uz sēdi bija aicinājusi Austrumu politikas pētījumu centra izpilddirektoru Andi Kudoru un Ārlietu ministrijas pārstāvjus.

“Analizējot Krievijas jauno nacionālās drošības stratēģiju, komisijas sēdē secinājām un arī ārvalstu medijos lasītais apliecina – Krievija kā galveno draudu redz rietumus. Tas vēlreiz norāda – Eiropas Savienībai un NATO, tostarp Latvijai, jāturpina rūpīgi skaidrot savas intereses, kuru priekšplānā ir drošība,” uzsver Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

A.Kudors deputātiem sacīja, ka atšķirībā no padomju laikiem tikai daļa no Krievijas drošības stratēģijā paustā ir fikcija. Tas, kas iepriekšējos Krievijas ar drošību saistītajos dokumentos bija iekrāsots ne tik spilgtās krāsās, jaunajā stratēģijā ir paspilgtināts, sacīja pētnieks.

Ja iepriekšējā Krievijas drošība stratēģijā NATO tuvināšanās Krievijas robežai tika dēvēta par risku, tad jaunajā dokumentā tā pasludināta par draudu, sacīja A.Kudors. Viņš arī norādīja, ka tāpat tajā aizvien akcentēta multipolārā pasaule, kas Krievijas izpratnē nozīmē ietekmes sfēru sadalīšanu, tostarp ietekmi kaimiņvalstīs.

Kaimiņvalsts dokumentā sūdzas, ka Krievija starptautiski aizvien netiek uztverta kā pietiekami nopietns spēlētājs, un Eiropas Savienība un Amerikas Savienotās Valstis apsūdzētas Ukrainas sabiedrības šķelšanā, teica pētnieks. Tāpat dokumentā norādīts - ja nemilitāras metodes neļauj īstenot Krievijas nacionālās intereses, tad šim mērķim tā var izmantot militāru spēku.

Ārlietu ministrijas pārstāvji sēdē norādīja, ka Krievijas jaunajā nacionālās drošības stratēģijā vārdos nodefinēts tas, kas jau bija zināms, un akcentēja nepieciešamību turpināt skaidrot Latvijas intereses.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā