Deputāti satraukti par situāciju onkoloģijā, aicina cīņu pret vēzi izvirzīt par prioritāti

(19.01.2016.)

Onkoloģiskās slimības ir otrs izplatītākais mirstības cēlonis Latvijā, taču valsts attieksme un onkoloģijas nozarei atvēlētie līdzekļi līdz šim nav bijuši pietiekami. Onkoloģija vismaz turpmākajos divos gados jāizvirza par veselības aprūpes prioritāti, nodrošinot onkoloģijas pacientiem savlaicīgas diagnostikas, ārstēšanas un rehabilitācijas iespējas. Par to bija vienisprātis Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti, otrdien, 19.janvārī, ar nozares lietpratējiem un pacientu organizāciju pārstāvjiem izvērtējot Onkoloģiskās modrības jeb Pretvēža gadā paveikto. 

“Onkoloģiskās modrības gads diemžēl nav nesis būtiskus ieguvumus pacientiem. Taču šim jautājumam pievērstā uzmanība ir palīdzējusi izgaismot, cik dziļas mūsu valstī ir problēmas onkoloģijas jomā. Tās ir visās sfērās – sākot ar saslimstības pieaugumu un novēlotu diagnostiku un beidzot ar garām rindām uz izmeklēšanu un ārstēšanu. Būtiski uzlabojumi nepieciešami arī paliatīvajā aprūpē un rehabilitācijā, uzsver Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks. 

Pēc apakškomisijas vadītāja iniciatīvas deputāti šodien nolēma Saeimā izveidot deputātu grupu onkoloģijas pacientu atbalstam. 

Gan Saeimas deputāti, gan vadošie onkoloģijas speciālisti un pacientu organizāciju pārstāvji bija vienisprātis par nepieciešamību onkoloģiju izvirzīt par prioritāti vēl vismaz divus gadus, 2016. un 2017.gadā.

„Parlamenta līmenī nepieciešams iestāties par onkoloģisko pacientu tiesībām uz pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi. Vēlamies panākt, lai tuvāko piecu gadu laikā Latvijas sabiedrība piedzīvo pamanāmas pozitīvas pārmaiņas onkoloģiskajā aprūpē,” pauž R.Ražuks.

Onkoloģijas pacientu atbalsta deputātu grupa lūgs Veselības ministriju izstrādāt Rīcības plānu onkoloģisko slimību izplatības un mirstības samazināšanai turpmāko piecu gadu laikā un uzraudzīt tā īstenošanu. Deputāti arī atbalstīs Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses iniciatīvu “Lai vēzis būtu ārstējama slimība”, iestājoties par valsts finansējuma palielinājumu onkoloģisko pacientu savlaicīgai diagnosticēšanai, ārstēšanai un rehabilitācijai.

Lai arī Veselības ministrijas pārstāvji Onkoloģiskās modrības gada laikā paveikto vērtēja pozitīvi, vadošie onkoloģijas speciālisti un pacientu organizāciju pārstāvji izteicās kritiski par atbildīgo iestāžu paveikto un atzina, ka onkoloģijas jomā vēl ir daudz darāmā. 

Deputāti plāno parakstīt memorandu, vēršot uzmanību uz nozares akūtajām problēmām un vajadzībām. Pēdējo desmit gadu laikā saslimstība ar onkoloģiskām slimībām ir pieaugusi par aptuveni 39 procentiem. Salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm, Latvijā ir daudz lielāks vēlīnajās stadijās atklāto ļaundabīgo audzēju īpatsvars, kā rezultātā ir arī būtiski augstāka mirstība. Atsevišķām onkoloģijas jomām kritiski nepieciešams papildu finansējums. Piemēram, pacientiem, kuriem diagnoze vēl tiek noteikta vai arī jau uzsākta ārstēšana, uz datortomogrāfiju jāgaida vairākus mēnešus garās rindās. Valsts neapmaksā specifiskas analīzes, piemēram, gēnu mutāciju testus, ar kurām var noteikt piemērotību ārstēšanai ar modernu mērķterapiju. Virknē onkoloģisko diagnožu, piemēram, prostatas vēzim, zarnu vēzim, olnīcu vēzim, valsts neapmaksā ārstēšanu ar modernu terapiju, bioloģiskiem medikamentiem, kas citu Eiropas valstu ārstniecības vadlīnijās ir atzītas par standarta terapijām un attiecīgi tiek apmaksātas.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā