Ilmārs Latkovskis: migrācija ir daudz draudošāka problēma, nekā iepriekš esam apjautuši

(13.01.2016.)

“Eiropas nācijas strauji noveco un sāk izmirt. Vienlaikus Āzijas un Āfrikas valstīs vērojams līdz pat sešas reizes straujāks iedzīvotāju pieaugums nekā Eiropā, ko pavada militāras un ekoloģiskas katastrofas. Šo apstākļu kopumu lieliski izmanto migrantu kontrabandas darboņi, un tas apliecina – migrācija globāli ir daudz draudošāka problēma, nekā savās publiskajās diskusijās iepriekš esam apjautuši,” uzsver Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis.

Komisijas deputāti ziemas sesijas pirmajā sēdē trešdien, 13.janvārī, atskatījās uz vairākām starptautiskām konferencēm, kurās diskutēts par migrāciju un bēgļu krīzi Eiropā. Tajās pētnieki pauduši virkni satraucošu secinājumu, tostarp faktu, ka nelegālās migrācijas organizēšana nes lielāku peļņu nekā narkotiku tirdzniecība. Tāpat izpētīts, ka vieta patvēruma meklētāju laivā maksā divus līdz desmit tūkstošus dolāru, no kuriem 55 procentus saņem nelegālās migrācijas organizētāji, informē komisijas priekšsēdētājs.

I.Latkovskis sēdē pauda pārliecību, ka bēgļu krīze prasa vienotu risinājumu no Eiropas un visas pasaules, un vienlaikus uzsvēra - Latvijas līmenī mums neko labu nedos galējo viedokļu pretnostatījums. “Tas beigsies ar to, ka migrantu Latvijā būs pārlieku daudz un mums būs jāpiedzīvo nekontrolējamas destruktīvas izpausmes no viņu puses. Šādā gadījumā, proti, ja Latvijas politiķi nesadarbosies un tauta nespēs vienoties, par integrāciju vispār nav vērts runāt.”

“Savukārt veiksmīgas sadarbības gadījumā mēs uzņemsim tik daudz patvēruma meklētāju, cik varam kvalitatīvi noturēt uzmanības centrā. Un te mums Eiropai jāpasaka - nebūs nekādas kvotas, jo mēs varam tik, cik mēs varam,” saka komisijas priekšsēdētājs.

Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija arī turpmāk uzmanību veltīs migrācijas un bēgļu krīzes Eiropā jautājumam. Komisija jau tuvākajā laikā plānojusi tikties ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu, lai pārrunātu premjeres izteikumus par to, ka līdzšinējā patvēruma meklētāju politika būs jāpārskata.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt