Saeima konceptuāli atbalsta likuma grozījumus, lai novērstu krāpšanos PVN jomā

(03.12.2015.)

Saeima ceturtdien, 3.decembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, kas paredz pilnveidot regulējumu, lai novērstu krāpniecisku darījumu iespēju PVN jomā. Lai likuma grozījumi varētu stāties spēkā 2016.gada 1.janvārī, Saeima tos atzina par steidzamiem. 

Ar likuma grozījumiem paredzēts pilnveidot regulējumu attiecībā uz tiem PVN maksātājiem, kuri uzskatāmi par riska personām, tostarp novērst iespēju PVN maksātāja numuru izmantot krāpnieciskos nolūkos. Izmaiņas regulējumā nepieciešamas, lai mazinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru, kā arī veicinātu pareizu un godīgu PVN maksāšanu valsts budžetā, pauž grozījumu iniciatori Valsts ieņēmumu dienestā (VID). 

PVN likumu plānots papildināt ar regulējumu, kas dotu tiesības VID no PVN maksātāju reģistra izslēgt personas, kas vismaz trīs mēnešus nav veikušas saimniecisko darbību. Tas ļautu VID veikt padziļinātu izvērtējumu un novērst gadījumus, kad reģistrēts nodokļa maksātājs tiek nepamatoti izslēgts no PVN reģistra. VID apkopotie dati liecina, ka šī gada astoņos mēnešos katru mēnesi konstatēti 25 nodokļa maksātāji, kuri vismaz trīs mēnešus pēc kārtas nav deklarējuši ar PVN apliekamus darījumus, taču vēlāk iesniedz deklarāciju, norādot neraksturīgi lielu kopējo darījumu vērtību. 

VID informācija liecina, ka šobrīd valstī ir ap 2700 personu, kas PVN likuma izpratnē ir uzskatāmas par riska personām, un valsts budžetā nenomaksātā nodokļa apjoms sasniedz turpat 14 miljonus eiro. VID prognozē, ka pēc šo grozījumu stāšanās spēkā valsts budžetā varētu būt ap vienu miljonu eiro lieli papildu ieņēmumi. 

Tāpat ar grozījumiem paredzēts mazināt administratīvo slogu, un nodokļu maksātājiem, kuri apturējuši savu saimniecisko darbību, par šo periodu nebūs jāiesniedz PVN deklarācijas. 

Kā priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojekta otrajam lasījumam Saeima noteica 8.decembri, bet izskatīšanu galīgajā lasījumā – Saeimas 17.decembra sēdē.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt