Saeima atbalsta grozījumus, kas paredz vienotu metodiku bērna pirmsskolas izglītības izmaksu noteikšanai

(03.12.2015.)

Saeima ceturtdien, 3.decembrī, otrajā – galīgajā - lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, kas deleģē Ministru kabinetam noteikt vienotu metodiku, pēc kuras pašvaldības nosaka izmaksas viena bērna pirmsskolas izglītības programmas apguvei. Risinot pirmsskolas izglītības iestāžu pieejamības jautājumu atbilstoši bērnu vajadzībām, grozījumi nodrošinās vecākiem iespēju arī turpmāk izvēlēties bērnam piemērotāko pirmsskolas izglītības iestādi plašā, daudzpusīgā un kvalitatīvā piedāvājumu klāstā, norādījuši likumprojekta autori.

Saeimā ceturtdien atbalstītie grozījumi Izglītības likumā nosaka, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izstrādā un Ministru kabinets apstiprina metodiku, pēc kuras pašvaldība nosaka vienam izglītojamajam nepieciešamās vidējās izmaksas pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) pašvaldības izglītības iestādēs.

Tas pats attiecas uz kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vienam izglītojamajam nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei. Šobrīd pašvaldības izmanto atšķirīgas pieejas, kā aprēķināt izmaksas viena bērna pirmsskolas izglītības programmas apguvei.

Atbilstoši veiktajiem grozījumiem Izglītības likumā, pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka kārtību, kādā tā nodrošina augstākminēto izmaksu segšanu, kā arī nosacījumus lielāka atbalsta apjoma noteikšanai atbilstoši pašvaldības budžeta iespējām.

Tāpat grozījumi paredz, ka pašvaldība turpina segt izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei, ja bērnam piedāvāta vieta pašvaldības bērnudārzā, taču bērna likumīgais pārstāvis izvēlējies turpināt bērna izglītošanu privātajā izglītības iestādē.

Ministru kabineta noteikumi jāizdod līdz nākamā gada 1.februārim.

Izmaiņas Izglītības likumā pieņemtas, lai iestātos par bērnu un vecāku interesēm un risinātu problēmjautājumu ar rindām pašvaldību dārziņos. Patlaban bērnudārzu rinda ir 15 pašvaldībās, kas nespēj nodrošināt dārziņos vietu visiem pirmsskolas vecuma bērniem, sākot no pusotra gada vecuma. Lielākā daļa no šīm pašvaldībām atrodas Pierīgā.

Lai nodrošinātu to, ka pirmsskolas izglītība ir pieejama visiem bērniem, Saeima 30.novembrī, apstiprinot nākamā gada valsts budžetu, arī lēma Izglītības un zinātnes ministrijas budžetā novirzīt papildu 2,3 miljonus eiro. Tas paredzēts, lai nodrošinātu 2013.gadā uzsākto valsts atbalsta sniegšanu pašvaldību pirmsskolas izglītības iestāžu rindu likvidēšanai Ministru kabineta noteiktajā kārtībā reģistrētajiem bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem.

Valsts līdzfinansējums bērnudārzu rindu mazināšanai, kas ietver arī pirmsskolas izglītības programmu īstenošanu privātajos bērnudārzos, tik turpināts līdz nākamā gada 31.maijam.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt