Saeima groza Pievienotās vērtības nodokļa likumu

(30.11.2015.)

Saeima pirmdien, 30.novembrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, ieviešot vairākas izmaiņas nodokļa piemērošanā. 

Grozījumi paredz no nākamā gada 1.jūlija ar PVN aplikt izdevumus par dzīvojamo māju pārvaldīšanu, ņemot vērā Eiropas Komisijas formālo paziņojumu PVN direktīvas pārkāpuma procedūras lietā. Šiem izdevumiem paredzēts piemērot nodokļa standartlikmi 21 procenta apmērā. 

PVN attieksies uz mājas pārvaldīšanas izdevumiem, kas ietver mājas uzturēšanu un sanitāro apkopi, kā arī siltumenerģijas un dabasgāzes piegādi, ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu nodrošināšanu, sadzīves atkritumu izvešanu, slēdzot attiecīgu līgumu ar pakalpojuma sniedzēju. 

Māju pārvaldīšanas izdevumos ietilpst arī elektroenerģijas nodrošināšana mājas kopīpašumā esošajai daļai, mājas un tajā esošo iekārtu un komunikāciju apsekošana, tehniskā apkope un kārtējais remonts, kā arī energoefektivitātes minimālo prasību izpildes nodrošināšana. Tāpat šajos izdevumos iekļauta māju pārvaldīšanas darba plānošana, organizēšana un pārraudzība, mājas lietas vešana, citas pārvaldīšanas darbības, ņemot vērā dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku lēmumus, piemēram, par mājas uzlabošanu un turpmāko attīstību, kā arī atlīdzība par mājas pārvaldīšanu.  

Grozījumi arī paredz no nākamā gada 1.aprīļa ieviest PVN apgriezto maksāšanas kārtību par mobilo telefonu, klēpjdatoru, planšetdatoru un integrālās shēmas ierīču piegādēm. Grozījumi noteic, ka PVN par šo preču piegādi maksā preču saņēmējs. Šādas izmaiņas bija nepieciešamas, ņemot vērā lielo krāpšanās apjomu PVN nomaksā šo preču tirdzniecībā, norādījusi Finanšu ministrija.      

Tāpat, lai novērstu krāpšanos PVN nomaksā, nodokļa apgrieztā maksāšanas kārtība noteikta arī vairākiem kokmateriālu veidiem, tostarp malkai apaļkoku, pagaļu vai zaru veidā, kā arī koksnes šķeldai un skaidām, zāģskaidām, koksnes atlikumu briketēm un granulām, ko paredzēts izmantot kā koksnes kurināmo. Grozījumi paredz, ka no nākamā gada 1.janvāra PVN par šo kokmateriālu piegādi būs jāmaksā preču saņēmējam.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā