Deputāti satraukti par asistenta pakalpojuma samazināšanu cilvēkiem ar invaliditāti

(24.11.2015.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti trešdien, 25.novembrī, komisijas sēdē iztaujās atbildīgo iestāžu pārstāvjus par  situāciju asistenta pakalpojumu pieejamībā cilvēkiem ar invaliditāti.

“Komisijā vērsušies vairāki cilvēki, paužot sašutumu par valdības ieceri no nākamā gada līdz divām stundām nedēļā ierobežot asistenta pakalpojumu brīvā laika pavadīšanai. Kā tad rīkoties, ja teātris, koncerts vai cits pasākums ilgst trīs vai četras stundas? Neskatoties uz priekšlikuma absurdo dabu, tas jau diemžēl guvis valdības akceptu. Trešdien iztaujāsim labklājības ministru Uldi Auguli un atbildīgos ierēdņus, lūdzot detalizēti skaidrot šādas normas pamatojumu,” uzsver Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. 

A.Barča norāda, ka komisijā ir saņemtas arī sūdzības par lielo birokrātiju un papīra darbiem, ar kuriem jāsastopas, lai saņemtu valsts apmaksātus asistenta pakalpojumus. 

Sēdē aicināti piedalīties Labklājības ministrijas, Valsts kontroles, Finanšu ministrijas, Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas „SUSTENTO” un citu nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Saeima veikusi izmaiņas Invaliditātes likumā, no 2013.gada paredzot tiesības cilvēkiem ar I un II invaliditātes grupu un bērniem ar invaliditāti no piecu līdz 18 gadu vecumam pašvaldībā saņemt valsts budžeta apmaksātu asistenta pakalpojumu līdz 40 stundām nedēļā. Patlaban kritēriji asistenta pakalpojuma apjoma noteikšanai paredz, ka brīvā laika pavadīšanai asistenta pakalpojumus var izmantot ne vairāk par 10 stundām nedēļā. 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sociālās drošības apakškomisijas sēde notiks trešdien, 25.novembrī, plkst.10.00 Jēkaba ielā 10/12, 210.telpā.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā