Daudzbērnu ģimenes regulējums attieksies arī uz pilngadību sasniegušiem bērniem, kuri mācās

(17.11.2015.)

Daudzbērnu ģimenes jēdzienu turpmāk plānots attiecināt arī uz pilngadību sasniegušiem bērniem, kuri turpina mācīties vispārējās, profesionālās vai augstākās izglītības iestādē, kamēr viņi sasniedz 24 gadu vecumu. To paredz otrdien, 17.novembrī, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā trešajā lasījumā atbalstītie grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paplašina daudzbērnu ģimenes definīciju. 

Patlaban likumā noteikts - daudzbērnu ģimene ir ģimene, kura aprūpē trīs vai vairāk bērnus, tai skaitā audžuģimenē ievietotus un aizbildnībā esošus bērnus.

Likuma grozījumi arī noteic, ka pašvaldībām līdz nākamā gada beigām jānodrošina saistošo noteikumu atbilstība šiem grozījumiem.

Grozījumu autori norāda, ka likuma grozījumi dos iespēju saņemt dažādus valstī un pašvaldībā esošos atvieglojumus un pakalpojumus plašākam daudzbērnu ģimeņu lokam. Grozījumi likumā nostiprina daudzbērnu ģimenes kartes, kas ļaus saņemt dažādas atlaides, izmantojot pakalpojumus, kurus piedāvā valsts un privātie uzņēmumi Latvijā.

Latvijā pērnā gada janvārī bija 365 169 bērni vecumā līdz 18 gadiem, savukārt jauniešu skaits vecumā no 18 līdz 24 (neieskaitot) bija 174 605, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Kopējais bērnu skaits daudzbērnu ģimenēs 2014.gada 1.septembrī Latvijā bija tuvu 116 tūkstošiem.

Tāpat Cilvēktiesību komisija otrdien atbalstīja grozījumus, kas administratīvo pārkāpumu tiesību un krimināltiesību jomā personai līdz 18 gadu vecumam piemēro visas attiecīgās tiesību normas, kas piemērojamas nepilngadīgām personām.

Likumprojekts „Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” trešajā – galīgajā – lasījumā vēl jāskata Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt