Baltijas jūras parlamentārās konferences prezidents J.Vucāns Reikjavīkā aicina Baltijas reģiona valstis uz ciešāku parlamentāro sadarbību

(30.10.2015.)

Baltijas jūras parlamentārās konferences (BJPK) prezidents, Baltijas Asamblejas (BA) Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns, Islandes galvaspilsētā Reikjavīkā uzrunājot Ziemeļu Padomes 67.sesijas dalībniekus, aicināja Baltijas reģiona valstis uz ciešāku parlamentāro sadarbību.

„Baltijas jūras parlamentārā konference aicina Baltijas jūras reģiona valstis pielikt visas pūles, lai saglabātu intensīvu sadarbību valstu vidū un reģionā valdītu labas un mierīgas kaimiņattiecības,” sacīja J.Vucāns, uzsverot, ka BJPK aicinās atjaunot Baltijas jūras valstu padomes ministru tikšanās, lai veicinātu savstarpējo dialogu un stiprinātu sadarbību.

J.Vucāns akcentēja līdzšinējo BJPK un Ziemeļu Padomes sadarbību, saucot to par patiesu veiksmes stāstu. Savā runā J.Vucāns atsaucās uz 24.Baltijas jūras parlamentāro konferenci, kas notika augusta beigās un septembra sākumā, kurā piedalījās arī Ziemeļu Padomes delegācija.

Vācijas pilsētā Rostokā augusta beigās un septembra sākumā notikušajā konferencē dominēja jautājums par Baltijas reģiona valstu sadarbību, uzmanību veltījām jautājumiem par situāciju Ukrainā un bēgļu krīzi Eiropā, kam svarīgi pievērst pastiprinātu uzmanību arī turpmāk, akcentēja J.Vucāns.

J.Vucāns sanāksmes dalībniekus iepazīstināja arī ar Latvijas prezidentūras BJPK prioritātēm, uzsverot, ka uzmanības centrā būs izglītība, darba tirgus un šo jautājumu savstarpējā sasaiste.

„Abi šie jautājumi ir reģiona labklājības stūrakmens, tādēļ Latvijas prezidentūra tām atvēlējusi svarīgu vietu Baltijas jūras parlamentārās konferences darba programmā 2015.-2016.gadā. Mūsu mērķis ir rast politiskas atbildes uz jautājumiem, kā nodrošināt efektīvu sasaisti starp izglītību un darba tirgu; kāda politiska rīcība nepieciešama, lai veicinātu investīcijas; kā cīnīties pret jauniešu bezdarbu un veicināt darbaspēka prasmes,” uzsvēra J.Vucāns.

Ziemeļu Padomes 67.sesija notika no 27. līdz 29.oktobrim Reikjavīkā, Islandē.

Sākot ar 1.septembri, Latvija uz gadu pārņēmusi BJPK prezidentūru. BJPK ir 1991.gadā dibināts Baltijas jūras reģiona valstu parlamentāriešu forums, kurā strādā parlamentārieši no 11 nacionālajiem parlamentiem, 11 reģionālajiem parlamentiem un piecām reģiona parlamentārajām organizācijām. Saeima šajā forumā ir iesaistījusies kopš tā pirmsākumiem, un to pārstāv BA Latvijas delegācija.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt