Deputāti mudina IZM aktīvāk rīkoties, lai nepieļautu ES fondu finansējuma pārrāvumu zinātnei

(14.10.2015.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas un Ilgtspējīgas attīstības komisijas kopsēdē trešdien, 14.oktobrī, deputāti pauda satraukumu par iespējamu Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma pārrāvumu zinātnei un, aizrādot par līdzšinējo kavēšanos, mudināja Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) aktīvi rīkoties, lai to nepieļautu.

IZM vēlme vadīt praktiskās ievirzes pētniecības un pēcdokturantūras pētniecības atbalsta programmas pārskatāmākā un konkurētspējīgākā veidā ir ļoti pareizs uzstādījums, taču nav izprotama līdzšinējā darbu kavēšanās, kas draud ar finansējuma pārrāvumu starp 2007.-2013.gada un 2014.-2020.gada plānošanas periodiem, sēdē uzsvēra Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne un Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis.

Deputāti uzdeva ministrijai līdz 28.oktobrim nākt klajā ar risinājumu, kā novērst iespējamu finansējuma pārrāvumu, iesniedzot izvērtējumu par nepieciešamās zinātniskās ekspertīzes nodrošināšanas kārtību projektu atlasē un rezultātu uzraudzībā. Deputāti aicina IZM izvērtēt vairākas alternatīvas iespējas, kā arī iekļaut detalizētu informāciju par katra piedāvātā risinājuma ieviešanas laika grafiku.

Liels risks par iespējamu investīciju pārrāvumu starp plānošanas periodiem ir ne vien zinātnes, bet arī uzņēmējdarbības atbalsta projektiem, kas ir Ekonomikas ministrijas (EM) pārziņā. Deputāti trešdienas kopsēdē atzinīgi novērtēja EM panākto progresu, kas paredz atbalstu kompetences centriem un klasteru programmai.

Pievēršoties jautājumam par reģionālajiem biznesa inkubatoriem un radošajiem biznesa inkubatoriem, deputāti aicināja EM ņemt vērā iepriekšējā plānošanas periodā gūto pieredzi, kā arī izvērtēt dažādas pieejas reģionālo biznesa inkubatoru ieviešanas modelim. Kā uzsvēra deputāti, tas nepieciešams, lai nodrošinātu optimālāko risinājumu atbalsta sniegšanai jaunu, dzīvotspējīgu un konkurētspējīgu komersantu izveidei un attīstībai Latvijas reģionos.

Kohēzijas politikas fondi Latvijā periodā no 2014. līdz 2020.gadam darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” ietvaros aptver visu Latvijai piešķirto Eiropas Sociālā fonda, Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Kohēzijas fona finansējumu – kopā 4,4 miljardus eiro ES budžeta finansējuma, informē Finanšu ministrija.

Kohēzijas politika ir svarīgākā ES ieguldījumu politika. Tās mērķis ir palīdzēt radīt jaunas darbavietas, atbalstīt uzņēmumu konkurētspēju, ekonomikas izaugsmi, ilgtspējīgu attīstību un uzlabot iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Kohēzijas politika vērsta uz visiem ES reģioniem un pilsētām.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt