Valsts pārvaldes komisijā apspriež VARAM piedāvāto teritoriālo reformu

(06.10.2015.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti otrdien, 6.oktobrī, tikās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministru Kasparu Gerhardu, lai apspriestu ministrijas izstrādāto koncepciju par jaunu administratīvi teritoriālo iedalījumu. 

“Ministrija šodien deputātiem prezentācijā sniedza detalizētu līdz šim īstenotās administratīvi teritoriālas reformas izvērtējumu, kā arī piedāvāja vērtējumam iespējamos pašvaldību sistēmas pilnveides variantus. Jautājumu par tiem ir daudz, taču, lai kāds arī risinājuma variants tiks atzīts par labu, pirms pieņemt lēmumu, ir būtiski uz sarunu par iespējamo apvienošanos aicināt pašas pašvaldības,” šodienas tikšanās laikā atzīmēja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs. 

Viens no VARAM piedāvātajiem variantiem paredz līdz 2021.gadam, kad plānotas pašvaldību vēlēšanas, izveidot modeli ar 49 pašvaldībām un līdzšinējām deviņām republikas pilsētām. Izstrādājot šo modeli, ņemti vērā vairāki kritēriji – attīstības centrs ar vismaz 1000 iedzīvotājiem, izveidots ceļu tīkls un atbilstoša infrastruktūra, kā arī nosacījumi, ka novadā ir vismaz viena perspektīva vidusskola un ka vidējais attālums iedzīvotājiem līdz novada administratīvajam centram ir ap 40 kilometriem. 

Kā otru iespēju ministrija piedāvā 29 sadarbības teritoriju izveidošanu ap nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem. Tā būtu iespēja pašvaldībām turpmāk brīvi apvienoties, lai, kopīgi sadarbojoties, nodrošinātu iedzīvotājus ar plašu nepieciešamo pakalpojumu klāstu. Šo ieceri ministrija rosina īstenot ar grozījumiem Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas patlaban ir izskatīšanā Saeimā un kas paredz pašvaldību brīvprātīgu apvienošanos. 

Diskutējot par VARAM piedāvājumu, deputāti atzīmēja, ka plānotās izmaiņas būtu jāskata kontekstā ar valsts reģionālo iedalījumu un būtisks ir arī kultūrvēsturiskais aspekts, kā arī rosināja apspriest, vai nav nepieciešamas izmaiņas pašvaldību nodokļu politikā. Tāpat deputāti interesējās, kāda loma reformas īstenošanā plānota pašreizējiem plānošanas reģioniem. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs K.Gerhards šodienas komisijas sēdē uzsvēra, ka ministrijas uzdevums bija izvērtēt 2009.gada pašvaldību reformas rezultātus un sniegt priekšlikumus efektīvākas pašvaldību sistēmas izveidei. Ministrs informēja, ka patlaban projekts ir nodots apspriešanai, un mēneša laikā plānots vienoties, kuru no piedāvātajiem variantiem virzīt lēmuma pieņemšanai Ministru kabinetā.  

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt