Saeimas priekšsēdētāja ārzemju latviešiem: strādājot kopā, varam sasniegt vairāk

(30.09.2015.)

„Pateicos Pasaules Brīvo latviešu apvienībai par aktīvo darbu Latvijas labā. Jūsu ieguldījums Latvijas valstiskuma idejas uzturēšanā ir bijis svarīgs gan padomju okupācijas gados, gan veidojot šodienas Latviju. Kopīgā darbā varam sasniegt vairāk!” To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 30.septembrī, piedaloties Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) gadskārtējās valdes sēdes atklāšanā.

I.Mūrniece pauda gandarījumu par Saeimas un PBLA kopīgu izpratni par mūsu valsts prioritātēm, kas ir valsts drošība, ekonomiskā izaugsme un latviešu valodas un kultūras saglabāšana. „Arī turpmāk Saeima strādās cieši kopā ar jums. Sadarbībā ar jums pieņēmām grozījumus Pilsonības likumā, un šodien daudzi mūsu tautieši iegūst dubultpilsonību,” teica Saeimas priekšsēdētāja. 

Latvijas drošība ir mūsu valsts pastāvēšanas pamats. Ar PBLA aktīvu atbalstu Latvija savulaik iestājās NATO, un jūsu atbalsts ne mazāk svarīgs ir šodien, akcentēja I.Mūrniece. Mūsu valsts saskaras ne tikai ar militāriem, bet arī ar jauna veida draudiem - Kremļa īstenoto propagandas un dezinformācijas karu. Tāpēc aicinu jūsu organizācijas aktīvi iesaistīties šo melu apkarošanā un patiesas informācijas skaidrošanā pasaulē.” 

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka mūsu valsts drošība ir cieši saistīta arī ar ekonomisko izaugsmi, un atzina, ka šajā jomā jāsekmē ārvalstu investoru uzticība Latvijai, tostarp, turpinot apkarot korupciju. I.Mūrniece aicināja ārzemēs dzīvojošos latviešus arī turpmāk tikpat aktīvi iesaistīties Latvijas tautsaimniecībā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka valsts simtgades atzīmēšana 2018.gadā būs vēl nebijusi iespēja pievērst Latvijai visas pasaules uzmanību, un aicināja arī tautiešus ārvalstīs aktīvi piedalīsies to organizēšanā. Latvijas simtgades kontekstā arī mūsu vēstures skaidrošana iegūst plašāku nozīmi. Tāpēc Saeima kopā ar valdību pievērsīs pastiprinātu uzmanību tam, lai tiktu uzsākta Okupācijas muzeja rekonstrukcija un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla veidošana. 

PBLA ir ārzemju latviešu centrālo organizāciju augstākā pārstāvība, kas dibināta 1955.gadā. PBLA biedri ir Eiropas Latviešu apvienība, Amerikas Latviešu Apvienība, Latviešu Apvienība Austrālijā un Jaunzēlandē, Latviešu Nacionālā Apvienība Kanādā, Dienvidamerikas un Karību Latviešu Apvienība un Krievijas Latviešu Kongress.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt