Izglītības komisija precizē speciālos likumus rūpnieciskā īpašuma jomā

(22.09.2015.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien, 22.septembrī, konceptuāli atbalstīja četrus likumprojektus, precizējot speciālos likumus rūpnieciskā īpašuma jomā, lai veicinātu efektīvu rūpnieciskā īpašuma aizsardzību.

Grozījumi nepieciešami, lai novērstu normu dublēšanos ar 2015.gada 2.jūlijā izsludināto Rūpnieciskā īpašuma institūciju un procedūru likumu, kā arī precizētu tās atbilstoši praksē konstatētajām nepilnībām.

Likumprojekti skar arī jautājumu par apelācijas un iebildumu iesniegumu izskatīšanu, pielīdzinot regulējumu Rūpnieciskā īpašuma institūciju un procedūru likumā noteiktajam.

Izglītības komisijas atbalstītās izmaiņas paredzētas Patentu likumā, Pusvadītāju izstrādājumu topogrāfiju aizsardzības likumā, Dizainparaugu likumā, kā arī likumā par preču zīmēm un ģeogrāfiskas izcelsmes norādēm.

Likumprojekti virzīti vienlaikus ar grozījumiem Civilprocesa likumā, ko skata Saeimas Juridiskā komisija. Grozījumi paredz jaunu regulējumu attiecībā uz lietām par tiesībām, par kurām strīds izskatīts Rūpnieciskā īpašuma Apelācijas padomē. Likumprojekts paredz iespēju iesniegt sūdzību vispārējās jurisdikcijas tiesā, ja persona Apelācijas padomes lēmumu uzskata par nepamatotu, nepareizu vai personas tiesību aizskarošu.

Vienlaikus Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā virzīti arī grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām”. Grozījumi izslēdz normu, kas nosaka, ka par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību ir maksājamas valsts nodevas. Tas saistāms ar Rūpnieciskā īpašuma institūciju un procedūru likumā noteikto, ka Patentu valdes veiktās darbības nebūs valsts nodevas objekti, bet gan maksas pakalpojumi.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde