Komisiju kopsēdē spriedīs par minimālo uzturlīdzekļu piešķiršanas kārtības vienkāršošanu

(14.09.2015.)

Otrdien, 15.septembrī, Saeimas deputāti Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas, Juridiskās komisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē vērtēs risinājumus, lai vienkāršotu minimālo uzturlīdzekļu piešķiršanas kārtību.

Izmaiņas plānotas, lai samazinātu administratīvo slogu personai, kas vēlas piedzīt uzturlīdzekļus, un paātrinātu uzturlīdzekļu saņemšanas procesu, tādējādi īstenojot bērnu tiesības uz sociālo nodrošinājumu.

Personai vairs nebūs jāvēršas tiesā vai pie notāra, lai saņemtu uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā. To varēs izdarīt administratīvā procesa ietvaros Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, paredz Tieslietu ministrijā izstrādātie risinājumi.

Vienlaikus tiks saglabātas tiesības vērsties tiesā, ja pastāv strīds par aprūpi vai uzturlīdzekļu apmēru. Tāpat tiesā varēs vērsties ar prasību piedzīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā.

Kā norādījuši piedāvātā risinājuma autori, bērni ir viena no sabiedrības mazāk aizsargātajām grupām, taču līdzšinējais minimālo uzturlīdzekļu piešķiršanas process ir pārāk laikietilpīgs. Piedāvātais risinājums paredz vairāk nekā trīs reizes saīsināt laiku līdz uzturlīdzekļu saņemšanas brīdim. Process būs aptuveni 2,5-3 mēnešus ilgs.

Izmaiņas samazinātu arī tiesu noslogojumu. Kā vēsta Tieslietu ministrijas dati, 2013.gadā rajona (pilsētu) tiesās saņemto uzturlīdzekļu piedziņas lietu skaits bija 3756, bet 2014.gadā – 4258.

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt