Vucāns: Pedagogu atalgojuma modelis jāskata kontekstā ar mācību satura un skolu tīkla reformu

(02.09.2015.)

„Pedagogu atalgojuma samaksas modelis ir tikai viena kompleksās problēmas puse. Mums vienlaikus jārunā arī par mācību satura reformu un skolu tīkla sakārtošanu,” trešdien, 2.septembrī, deputātiem iepazīstoties ar skolotāju darba apmaksas reformas gaitu, uzsvēra Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns.

Kā sēdē norādīja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, pedagogu atalgojuma jaunais modelis ir kompromisa variants. Uz jauno atalgojuma sistēmu pedagogiem plānots pāriet ar 2016.gada septembri.

Lai gan uz sēdi uzaicinātie nozares pārstāvji konceptuāli atbalstīja pedagogu darba samaksas projektu, viņi kategoriski uzstāja uz pilnveidojumiem, kas nepieciešami, lai pedagogu atalgojuma modelis būtu dzīvotspējīgs. Sēdē deputāti uzklausīja Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības, Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas un Pieaugušo un profesionālās izglītības asociācijas pārstāvju komentārus par jaunā modeļa izstrādi.

Pedagogu atalgojuma modeļa pilnveidošanai izveidota arī darba grupa Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas vadībā, kurā līdz ar valdību veidojošo partiju pārstāvjiem iecerēts iesaistīt arī pašvaldību pārstāvjus, sēdē noskaidroja komisijas locekļi.

Deputāti, apņemoties turpināt sekot pedagogu atalgojuma projekta virzībai, aicināja iesaistītās puses pielikt visas pūles, lai rastu optimālāko risinājumu skolotāju darba apmaksai.

Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvātais modelis paredz noteikt pedagogiem 36 stundu darba stundu nedēļu, ietverot visus skolotāja veicamos darbus mācību procesā. Pedagogu atalgojums ir atkarīgs no skolēnu skaita klasē, un tas noteikts robežās no 760 līdz 1000 eiro mēnesī par vienu amata vienību.

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

 

 

Trešdien, 17.aprīlī
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde