I.Latkovskis: Latvijas robeža Ainažos un Grenctālē – atbaidoša valsts vizītkarte

(16.06.2015.)

„Ikvienu Latvijas patriotu pārņem kauna sajūta, šķērsojot valsts robežu Ainažos un Grenctālē. Tur mēs ieraugām atbaidošu savas valsts vizītkarti. Igauņi un lietuvieši savus bijušos robežkontroles punktus ir sakārtojuši, bet mēs demonstrējam nespēju savest kārtībā savas valsts durvju priekšu. Un tas nav tikvien kā izrādīšanās jautājums. Te, uz robežas, veidojas attieksme pret visu valsti un tautu - sak, nu ko tad no viņiem var gribēt, ja jau robeža šāda,” uzsver Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis.

Komisija trešdien, 17.jūnijā, aktualizēs jautājumu par to, ka valdībai un sabiedrībai kopumā neatlaidīgi un mērķtiecīgi jāseko, lai ieilgusī postaža uz valsts robežas tiktu pārveidota par spožu valsts vizītkarti.

„Tomēr jābūt piesardzīgiem pret solījumiem, ka tūlīt, tūlīt privātie vai igauņi beidzot tur visu sakārtos. Bez patriotisma un valstiskas atbildības tur nekas labs nesanāks. Latvijas valsts vizītkarte jāpadara par valsts nozīmes atbildību. Turklāt tuvojas Latvijas simtgade, un tas ir lielisks papildu stimuls,” situāciju raksturo I.Latkovskis un atzīmē, ka robežpunktu sakārtošana nav saistāma tikai ar izdevumiem valsts vizītkartei. Šī ir iespēja gan biznesam un radošumam, gan arī reģionālajai attīstībai, saka I.Latkovskis.

I.Latkovskis pirms gaidāmās sēdes uzsver, ka komisija vēlas aktualizēt Latvijas bijušo robežkontroles punktu sakārtošanas jautājumu. „Kāpēc ar to nodarbojas Sabiedrības saliedētības komisija? Pirmkārt, šis ir nacionālās identitātes, nacionālās pašcieņas un lepnuma jautājums. Otrkārt, izskatās, ka šobrīd valstiskā līmenī nav daudz tādu, kam tas rūpētu,” saka komisijas priekšsēdētājs un aicina arī medijus šo jautājumu uzturēt dienas kārtībā.

Piedalīties komisijas sēdē aicināti pārstāvji no Iekšlietu ministrijas un VAS „Valsts nekustamie īpašumi”.

Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde trešdien, 17.jūnijā, sāksies pulksten 12.00 un notiks komisijas sēžu zālē Jēkaba ielā 16, 221.telpā.

Komisijas sēdes videopieteikums: https://www.youtube.com/watch?v=XOhFYUXurLA&feature=youtu.be
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī