Lolita Čigāne: Latvijā nepieciešamās reformas izglītībā un zinātnē tiek atbalstītas ar ievērojamu ES fondu finansējumu

(08.06.2015.)

„Eiropas Komisija šī gada rekomendācijās Latvijai īpaši uzsver arī nepieciešamās pārmaiņas izglītības jomā, taču vienlaikus tās tiek atbalstītas ar ievērojamu Eiropas Savienības fondu finansējumu. Reformas izglītībā ir īpaši būtiskas, jo saistītas ar mūsu valsts ekonomikas konkurētspējas veicināšanu un to, cik veiksmīgi mūsu jaunieši nākotnē varēs atrast darbu.” To pirmdien, 8.jūnijā, uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne pēc Eiropas lietu komisijas, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas un Ilgtspējīgas attīstības komisijas kopsēdes, kurā deputāti diskutēja par Eiropas Komisijas (EK) rekomendācijām Latvijai 2015.gadā.

EK Latvijai rekomendē uzlabot profesionālo izglītību un apmācību, paātrināt mācību satura reformu un paplašināt prakses vietu piedāvājumu. Tāpat rekomendēts nodrošināt, ka jaunais augstākās izglītības finansēšanas modelis ir vērsts uz kvalitāti, un mērķtiecīgāk piešķirt zinātnes finansējumu un ieviest stimulus privātā sektora ieguldījumiem inovācijās, deputātus informēja EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

„Prasības attiecībā uz reformām izglītības jomā ir stingras, taču vienlaikus Eiropas Komisija atzinīgi vērtē līdzšinējo progresu profesionālajā izglītībā,” norāda L.Čigāne. 2014.-2020.gada plānošanas periodā Latvijai no Eiropas Savienības fondiem ir pieejami 107 miljoni eiro reformām augstākajā izglītībā, 124 miljoni eiro – profesionālajā izglītībā, savukārt 467,5 miljoni eiro ieguldījumiem pētniecībā, tehnoloģiju attīstībā un inovācijās, sacīja I.Šteinbuka.

Komentējot EK rekomendācijas, izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile sacīja, ka Latvija jau patlaban rūpīgi strādā pie profesionālās izglītības prestiža uzlabošanas. Mērķis ir līdz 2020.gadam panākt vienlīdz augstu prestižu vispārējai vidējai izglītībai un profesionālajai izglītībai, lai skolēni pēc 9.klases absolvēšanas vienlīdz nopietni apsvērtu iespēju mācīties vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē. Ministre arī sacīja, ka Latvijā veikta profesionālo izglītības iestāžu konsolidācija un Saeima veikusi būtiskas izmaiņas tiesiskajā regulējumā attiecībā uz profesionālās izglītības jomu.

Augstākās izglītības jomā tuvākajā laikā tālāku virzību iegūs jaunais augstākās izglītības finansēšanas modelis. To jau rīt skatīs Ministru kabinets. Savukārt zinātnes jomā Latvija strādā pie zinātnisko institūtu reorganizācijas un apvienošanas, lai mūsu valstī to būtu mazāk, bet kvalitatīvi, informēja M.Seile 

Komisijas sēdē piedalījās arī citu nozaru ministri un arī nevalstisko organizāciju pārstāvji, tostarp Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāve, kas atzinīgi vērtēja profesionālās izglītības attīstību Latvijā.

Šogad EK rekomendācijas Latvijai vērstas arī uz fiskālo politiku, sociālo politiku un veselību, kā arī publisko pārvaldi, tostarp tieslietām.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt