Saeima konceptuāli atbalsta izmaiņas Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likumā

(21.05.2015.)

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojumu pieņems ar komisijas locekļu absolūto balsu vairākumu, un to parakstīs komisijas priekšsēdētājs un sekretārs, nevis visi komisijas locekļi, kā likums to nosaka patlaban. To paredz grozījumi Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likumā, ko ceturtdien, 21.maijā, pirmajā lasījumā atbalstīja Saeima. 

Pašreizējais regulējums paredz, ka galaziņojumu paraksta visi parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi. Ziņojumu neparakstot kaut vienam komisijas loceklim, veidojas situācija, ka tas netiek izskatīts Saeimas sēdē, kā arī netiek publicēts „Latvijas Vēstnesī”, kā to paredz likums, norāda likumprojekta iesniedzēji. Šāda situācija bija radusies 2012.gadā, kad Latvijas Krājbankas parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojumu neparakstīja četri komisijas locekļi. Pašreizējais regulējums ir nesamērīgs, jo galaziņojuma pieņemšana ir atkarīga no mazākuma, kas var sastāvēt no viena cilvēka, teikts likumprojekta anotācijā.

Likumprojekts arī paredz noteikt par pienākumu piekritīgajām Saeimas komisijām pēc galaziņojuma publicēšanas izskatīt un izvērtēt tajā atspoguļotos priekšlikumus konstatēto trūkumu novēršanai. Šādi tiktu pilnveidots parlamentārās izmeklēšanas komisiju institūts, palielinoties iespējai, ka komisijas darbs vainagotos ir izmaiņām normatīvajos aktos, norāda grozījumu autori. 







Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde