Niršanai jūrā pie kuģu vrakiem būs jāsaņem atļauja

(13.05.2015.)

Lai nirtu noteiktā teritorijā jūrā, fiziskai personai būs jāsaņem atļauja un jāsamaksā par to valsts nodeva. Par to trešdien, 13.maijā, lēma Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti, pirmajā lasījumā skatot grozījumu Jūras vides aizsardzības un pārvaldības likumā.

Likumprojekts paredz noteikt mūsu valsts teritoriālajos jūras ūdeņos ierobežotas un aizliegtas teritorijas, kurās atrodas kuģu vraki vai nogrimuši priekšmeti, kas rada apdraudējumu jūras videi, kultūrvēsturiskām vērtībām, valsts drošībai, cilvēka veselībai un dzīvībai. Niršanai ierobežotās un aizliegtās teritorijas, kā arī nosacījumus niršanas atļaujas izsniegšanai būs jānosaka valdībai.

Niršanas atļauju uz 30 dienām izsniegs Nacionālo bruņoto spēku Krasta apsardzes dienests, norādot konkrētu ierobežoto teritoriju, niršanas laiku un nosacījumus, nosaka likumprojekts.

Kā teikts likumprojekta anotācijā, mūsu valstij piekritīgie jūras ūdeņi glabā dažādus nogrimušus objektus. Tie ir Pirmajā un Otrajā pasaules karā, nelaimes gadījumos nogrimušo civilo un karakuģu vraki, izmestā neeksplodējusī munīcija, kā arī citi objekti, kuri satur gan kultūrvēsturiskas vērtības, gan cilvēku mirstīgās atliekas, gan arī ķīmiskas vielas vai sprādzienbīstamus priekšmetus.

Patlaban mūsu valstī nav kārtības, kas noteiktu niršanas darbu jūrā efektīvu kontroli, norādījuši likumprojekta autori. Kuģu vrakus apskatīt un no tiem dažādus priekšmetus izcelt var jebkura persona.

Jūras vides aizsardzības un pārvaldības likuma grozījumu trīs lasījumos vēl jāskata Saeimai.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt