Saeima nosaka kārtību bijušo AT palātu tiesnešu pārejai uz darbu AT departamentos vai apgabaltiesās

(30.04.2015.)

Saeima ceturtdien, 30.aprīlī, trešajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumu likumā „Par tiesu varu”, kas nosaka mehānismu bijušo Augstākās tiesas (AT) palātu tiesnešu pārejai uz darbu AT departamentos vai apgabaltiesās.

Juridiskās komisijas sagatavotie likuma grozījumi paredz, ka pēc AT Krimināllietu tiesu palātas un Civillietu tiesu palātas likvidēšanas tajās strādājošie tiesneši tiek pārcelti darbam attiecīgajos AT departamentos. Pārcelšanu veic Tieslietu padome pēc AT priekšsēdētāja priekšlikuma. Ja uz vienu vakanto amatu pretendē vairāki tiesu palātas tiesneši, kas saņēmuši pozitīvu atzinumu, Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija, pieņemot motivētu lēmumu, virza piemērotāko kandidātu.

Savukārt AT palātas tiesnesis, kurš līdz ar attiecīgās palātas darbības termiņa beigām nav pārcelts AT  departamenta tiesneša amatā, varēs pildīt tiesneša amata pienākumus citā apelācijas instances tiesā, saņemot mēnešalgu un izdienas piemaksu, kas viņam bija noteikta kā Augstākās tiesas palātas tiesnesim. Tiesnesi šajā darbā norīkos Tieslietu padome pēc Augstākās tiesas priekšsēdētāja un tieslietu ministra kopīga priekšlikuma.

Ja AT departamentos radīsies vakants amats, priekšrocība tikt ieceltam šajā amatā būs bijušajam AT palātas tiesnesim, kuram uzdots pildīt tiesneša amata pienākumus apelācijas tiesā.

2013.gada 1.septembrī stājās spēkā grozījumi likumā „Par tiesu varu”, paredzot pakāpenisku AT reformu un cita starpā likvidējot tiesu palātas. Grozījumu pārejas noteikumi paredz, ka AT Krimināllietu tiesu palāta darbojas līdz 2014.gada 31.decembrim, savukārt Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta — līdz 2016.gada 31.decembrim.

Grozījumi likumā „Par tiesu varu” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanās.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt