Saeimā notiks konference par alkohola pieejamības ierobežošanas politiku

(02.03.2015.)

Otrdien, 3.martā, Saeimā notiks konference „Ekonomiski un sociāli pamatota alkohola pieejamības ierobežošanas politika veselīgai sabiedrībai”. Konferenci rīko Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija un Saeimas Sociālo un darba lietu komisija sadarbībā ar Veselības ministriju un Pārresoru koordinācijas centru.

Konferenci atklās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja biedrs Imants Parādnieks, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, kā arī veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Konferences dalībnieki iztirzās alkohola ierobežošanas politiku Latvijā, Veselības ministrijas iniciatīvas alkohola kaitējuma mazināšanai sabiedrībā, kā arī alkoholisko dzērienu aprites uzraudzību un akcīzes nodokļa politiku Latvijā. Tāpat konferencē tiks aplūkota ārvalstu pieredze alkohola kontroles un akcīzes nodokļa politikas jomā. Konferences dalībnieki runās arī par alkohola kaitējumu sabiedrības veselībai un tā radītajiem ekonomiskajiem zaudējumiem.

Konferences pirmajā daļā kā runātāji uzstāsies Pēteris Vilks no Pārresoru koordinācijas centra, Alise Krūmiņa no Veselības ministrijas, profesors Jirgens Rēms (Jürgen Rehm) no Toronto universitātes Atkarības un psihiskās veselības pētniecības centra (Kanāda), Marje Josinga (Marje Josing) no Ekonomisko pētījumu institūta (Igaunija); Mindaugs Štelemēks (Mindaugas Štelemėkas) no Veselības pētījumu institūta (Lietuva) un Ilmārs Šņucins no Finanšu ministrijas.

Savukārt konferences otrajā daļā runās Baiba Šmite-Roķe no Valsts ieņēmumu dienesta, Aija Pelne no Slimību profilakses un kontroles centra un Mārcis Trapencieris no Tabakas un alkohola kontroles Latvijas nacionālās koalīcijas.

Konferences noslēgumā plānota paneļdiskusija „Iniciatīva alkohola akcīzes nodokļa izmaiņām 2015.-2018.gadam”. Diskusiju vadīs Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Konference „Ekonomiski un sociāli pamatota alkohola pieejamības ierobežošanas politika veselīgai sabiedrībai” otrdien, 3.martā, notiks Saeimas nama Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11, un tā sāksies pulksten 9.15.

Konferences norisei tiešraidē varēs sekot Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā