Jauniešu Saeimai idejas visaktīvāk piesaka izglītības un kultūras jomās

(19.02.2015.)

Divu nedēļu laikā kopš izsludinātas 5.Jauniešu Saeimas vēlēšanas no četriem piedāvātajiem tematiem visvairāk ideju saņemts izglītības un kultūras jomās, kā arī sadaļā par sabiedrību un cilvēktiesībām. Tāpat jaunieši savas idejas var pieteikt arī aizsardzības un drošības jomās, kā arī tēmai „Es un Eiropas Savienība”. Iesaistīties Jauniešu Saeimas vēlēšanās vēl var pagūt ikviens jaunietis vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Ideju pieteikšana un balsošana par tām noslēgsies 15.martā. 

Patlaban savu kandidatūru Jauniešu Saeimai pieteikuši jau 57 kandidāti, piedāvājot savas idejas Latvijas attīstībai. Visaktīvāk vēlēšanām kandidāti piesakās no Rīgas, Vidzemes un Zemgales vēlēšanu apgabaliem, savukārt salīdzinoši mazāk aktīvi jaunieši ir no Latgales un Kurzemes vēlēšanu apgabaliem. 

Līdz šim par Jauniešu Saeimas deputātu kandidātu idejām atdots ievērojams balsu skaits, un kopumā par kādu no idejām savu balsi atdevuši jau vairāk nekā 1200 cilvēki. Katrs vēlētājs var nobalsot tikai par viena kandidāta piedāvāto ideju, bet savu izvēli vēlēšanu laikā drīkst mainīt, pārceļot balsi no viena kandidāta idejas pie citas. 

Pieteikties projektam un balsot par idejām var līdz 15.martam Jauniešu Saeimas oficiālajā mājaslapā ― vēlēšanu platformā www.jauniesusaeima.lv. Reģistrēties dalībai projektā, kā arī balsot par jauniešu piedāvātajām idejām var ikviens portāla Draugiem.lv lietotājs. 

100 jaunieši, kuru idejas gūs vislielāko balsu skaitu, kļūs par 5.Jauniešu Saeimas deputātiem. No jauniešu idejām taps deklarāciju projekti, kuriem ievēlētie deputāti varēs iesniegt priekšlikumus un, debatējot Saeimā, vienoties par noslēguma dokumentiem. Jauniešiem būs iespēja mācīties pierādīt savas idejas pamatotību, tās ieviešanas nepieciešamību un meklēt kompromisus. 

Projekta centrālais notikums būs 27.aprīlī, kad ievēlētie 5.Jauniešu Saeimas deputāti sanāks Saeimas namā. 

Jauniešu Saeima notiks jau piekto reizi. Projektu īsteno Saeima, informatīvi atbalsta sociālais tīkls Draugiem.lv, Latvijas Televīzija un Latvijas Radio. 

Sekot projekta aktivitātēm iespējams arī sociālajos tīklos www.draugiem.lv/jauniesusaeima/, www.youtube.com/jauniesusaeima un Twitter ― @jauniesusaeima un @jekaba11.

Videoaicinājums pieteikties Jauniešu Saeimai: https://www.youtube.com/watch?v=y8wcUVcjxTA
Informatīvais plakāts: https://www.saeima.lv/jaun_saeima/2015/5_Jauniesu_Saeimas_plakats.pdf
Video „Jauniešu Saeimas deputāte par to, kur rod iedvesmu savām idejām”: https://www.youtube.com/watch?v=9O45UMl9m2Q
Materiālu izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā