Saeimas pārstāvji Briselē prezentē Latvijas ES prezidentūras starpparlamentāro sanāksmju tematus

(10.12.2014.)

Lai Eiropas Parlamenta (EP) un Eiropas Komisijas (EK) pārstāvjiem prezentētu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē starpparlamentāro sanāksmju tematus, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētaja Lolita Čigāne, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš, Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētaja Aija Barča, kā arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētaja biedrs Imants Parādnieks ES institūcijās Briselē tikās ar vairākām augsta līmeņa amatpersonām.

Saeimas pārstāvji tikās ar Ekonomikas un monetāro jautājumu komitejas priekšsēdētāju Roberto Gualtjieri (Roberto Gualtieri), Nodarbinātības un sociālo lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieci Maritu Ulvskogu (Marita Ulvskog), Budžeta komitejas priekšsēdētāju Žanu Artuī (Jean Arthuis) un EP priekšsēdētāja vietnieku, kas atbildīgs par Nacionālajiem parlamentiem, Olī Rēnu (Olli Rehn). Viņi būs līdzatbildīgi par Saeimas un EP ciešā sadarbībā rīkoto starpparlamentāro konferenci Līgumu par stabilitāti, koordināciju un pārvaldību ekonomiskajā un monetārajā savienībā. Konference februāra sākumā notiks Briselē.

Tāpat Saeimas delegācija tikās ar EK priekšsēdētāja vietnieku un EK komisāru digitālā tirgus jautājumos Andrusu Ansipu (Andrus Ansip) un EK priekšsēdētāja pirmo vietnieku Fransu Timmermanu (Frans Timmermans).

„Šī darba vizīte bija lieliska iespēja mūsu Eiropas Savienības kolēģiem radīt pārliecību par Latvijas parlamenta gatavību prezidentūras parlamentārajai dimensijai, kā arī darba sarunās iepazīt Eiropas Parlamenta un nozaru komiteju atbildīgās amatpersonas,” akcentē L.Čigāne. Viņa arī uzsver, ka, tiekoties ar ES amatpersonām, pārrunāti tie Eiropas politiku jautājumi, kuru risināšanā nākamajā pusgadā būs jāiesaistās gan Latvijas parlamentāriešiem, gan arī valsts pārvaldei.

Tā kā plānots, ka Saeimas un EP kopīgi rīkotajā konferencē piedalīsies arī O.Rēns, Ž.Artuī un M.Ulvskoga, tad Saeimas un Eiropas parlamenta atbildīgo komiteju pārstāvji pārrunāja konferences tematus un vienojās, ka galvenās diskusijas konferencē tiks veltītas publisko un privāto investīciju veicināšanai, fiskālajai konsolidācijai un strukturālajām reformām un Eiropas monetārās savienības sociālās dimensijas stiprināšanai. Par konferences gala programmu Saeima un Eiropas Parlaments plānojis vienoties tuvākajās dienās.

Savukārt A.Barča aicināja savu kolēģi M.Ulvskogu piedalīties gan Saeimas un EP kopīgi organizētajā konferencē, gan arī Latvijas parlamenta rīkotajā sanāksmē, kas notiks Rīgā un būs veltīta sociālajai uzņēmējdarbībai.

Sarunās A.Ansips apliecināja atbalstu Latvijas prezidentūrai un Saeimai, īstenojot izvirzītās prezidentūras prioritātes, īpaši saistībā ar Digitālā tirgus šķēršļu novēršanu. Šajā kontekstā R.Naudiņš aicināja A.Ansipu piedalīties Saeimas rīkotajā konferencē par ekonomikas un digitālajiem jautājumiem.

Savukārt F.Timmermans uzsvēra, ka Latvija ir labi sagatavojusies savai pirmajai ES prezidentūrai un apstiprināja savu dalību Eiropas Savienības parlamentu Savienības un Eiropas lietu komiteju konferences (COSAC) Priekšsēdētāju sanāksmē Rīgā.
Saeimas delegācija un ES amatpersonas pārrunāja arī citus aktuālus Eiropas dienas kārtības jautājumus, tostarp Krievijas propagandas pastiprināšanos un nacionālo parlamentu lomas stiprināšanas nepieciešamību, ciešāk iesaistot tos ES nozaru politiku veidošanā un ES likumdošanas uzraudzībā.

Saeima Latvijas prezidentūras laikā organizēs piecus pasākumus Rīgā un vienu – ciešā sadarbībā ar EP – Briselē. Rīgā notiks Eiropas Savienības parlamentu COSAC Priekšsēdētāju sanāksme, COSAC Plenārsēde, Starpparlamentārā konference par kopējo ārpolitiku un drošības politiku, kā arī kopējo drošības un aizsardzības politiku, Nodarbinātības un sociālo lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksme un Ekonomikas un digitālo lietu komiteju priekšsēdētāju sanāksme. Briselē kopā ar EP tiks organizēta Starpparlamentārā konference par Līgumu par stabilitāti, koordināciju un pārvaldību ekonomiskajā un monetārajā savienībā.

L.Čigāne, R.Naudiņš, A.Barča un I.Parādnieks no 8. līdz 9.decembrim uzturējās darba vizītē Beļģijas galvaspilsētā Briselē.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt