Kalniņa-Lukaševica Briselē tiekas ar Eiropas Parlamenta viceprezidentu

(09.10.2014.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica ceturtdien, 9.oktobrī, Beļģijas galvaspilsētā Briselē tikās ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja vietnieku Ramonu Luisu Valkarselu (Ramón Luis Valcárcel), kurš ir atbildīgs par sadarbību ar nacionālajiem parlamentiem. Tikšanās laikā pārrunāta gatavošanās Latvijas pirmajai prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē.

Sarunā Eiropas Parlamenta viceprezidents pateicās Saeimai par pretimnākšanu, plānojot prezidentūras parlamentārās dimensijas pasākumu norises laikus.

Z.Kalniņa-Lukaševica informēja amatpersonu par Saeimas plānotajiem parlamentārās dimensijas pasākumiem, īpaši akcentējot ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju (COSAC) konferenci, par kuras koordināciju Eiropas Parlamentā ir atbildīgs tieši R.L.Valkarels. Tāpat Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja informēja, ka Latvijas prezidentūras parlamentārās dimensijas pasākumos tiks runāts par tēmām, kas cieši saistītas ar izaugsmi, nodarbinātības veicināšanu, digitālās ekonomikas jautājumu risināšanu, kā arī ES lomas stiprināšanu globālā mērogā.

Eiropas Parlamenta viceprezidents pauda gandarījumu, ka Latvija prezidentūras laikā ir apņēmusies risināt ES darba kārtības prioritāros jautājumus, tostarp strādāt pie nodarbinātības līmeņa celšanas. Šajā kontekstā Z.Kalniņa-Lukaševica akcentēja Jauniešu garantijas iniciatīvu, kuru Latvija īsteno jau no šī gada sākuma un kura jau patlaban sniedz labus rezultātus. Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas gatavību dalīties iniciatīvas īstenošanas pieredzē.

Jauniešu garantija ir Eiropas Komisijas iniciatīva, kuras mērķis ir sekmēt jauniešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem nodarbinātību. Ar šīs iniciatīvas palīdzību jauniešiem tiek garantēta iespēja četru mēnešu laikā iesaistīties profesionālās izglītības programmā, iegūt pirmo darba vietu, apgūt darba praksi vai saņemt atbalstu uzņēmējdarbībai. Jauniešu garantijas ietvaros atbalsts tiek sniegts jauniešiem arī citās vecumu grupās.

Tikšanās laikā puses bija vienisprātis, ka ES izaugsmes nodrošināšanai ir jāatrod balanss starp fiskālo disciplīnu un investīcijām. Z.Kalniņa-Lukaševica dalījās Latvijas uzkrātajā pieredzē, pārvarot finanšu un ekonomikas krīzi, uzsverot – bez ES fondu līdzekļu mērķtiecīgām investīcijām šis ceļš būtu bijis daudz sarežģītāks.

Darba vizītes Briselē ietvaros Z.Kalniņa-Lukaševica arī piedalās augsta līmeņa domnīcas „Eiropas draugi” rīkotā konferencē „Situācija Eiropā – jauns rīcības plāns Eiropai”, kurā debatē par ES drošības jautājumiem un kopējās ārpolitikas nozīmi saistībā ar krīzes situāciju Ukrainā, kā arī par vienotas ES politikas īstenošanu attiecībās ar Krieviju.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt