Elektrības cenu mazturīgajiem un daudzbērnu ģimenēm pēc tirgus atvēršanas plānots saglabāt starta tarifa līmenī

(16.09.2014.)

Trūcīga vai maznodrošināta ģimene pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas 2015.gadā 100, bet daudzbērnu ģimene 300 kilovatstundas katru mēnesi varēs iegādāties par pašreizējā starta tarifa cenu - 11,64 centiem par kilovatstundu. Par to otrdien, 16.septembrī, vienojās Saeimas Tautsaimniecības agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti, gatavojot izskatīšanai galīgajā lasījumā Saeimā kā steidzamus grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā.

 Likumprojekts paredz, ka par izlietoto elektroenerģiju virs attiecīgi 100 vai 300 kilovatstundām mēnesī būs jāmaksā tirgus cena.

 „Šāds risinājums ļaus sociāli mazāk aizsargātājiem iedzīvotājiem kompensēt elektroenerģijas cenas pieaugumu pēc tirgus atvēršanas 2015.gadā un nodrošinās to, ka elektrību par zemāku fiksētu cenu varēs iegādāties arī tās trūcīgās, maznodrošinātās vai daudzbērnu ģimenes, kuras nav noslēgušas līgumu ar elektroenerģijas tirgotāju, piemēram, dzīvojamo telpu īrnieki,” skaidro Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka Latvijā trūcīgas vai mazturīgas personas (ģimenes) statuss ir teju 130 000 personām un mājsaimniecībām, bet daudzbērnu ģimeņu skaits sasniedz 35 tūkstošus. Iegādāties elektroenerģiju par zemāku fiksētu cenu šīm mājsaimniecībām ļaus likumā noteiktais aizsargātā lietotāja statuss.

Paredzēts, ka daudzbērnu ģimenei, kas vēlēsies saņemt aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu, būs jāvēršas pie attiecīgā pakalpojuma sniedzēja, apliecinot atbilstību daudzbērnu ģimenes statusam. Savukārt trūcīga vai maznodrošināta ģimene šādu pakalpojumu saņems, ja trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statusu pašvaldība piešķīrusi iepriekšējā kalendārā mēnesī.

Likumprojekts paredz, ka pārejas periodā 2015.gadā elektroenerģiju aizsargātajiem lietotājiem tirgos akciju sabiedrība „Latvenergo”, bet no 2016.gada – uz diviem gadiem konkursa kārtībā izvēlēts elektroenerģijas tirgotājs. Konkursa priekšmets būs aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma nodrošināšanas pienākums/saistības ar viszemāko valsts budžeta līdzfinansējumu. Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanas nosacījumus, finansēšanas apjomu un kārtību noteiks Ministru kabinets.

Saeima iepriekš lēmusi par elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām, nosakot, ka tās elektroenerģiju brīvajā tirgū varēs pirkt no 2015.gada 1.janvāra.

Par grozījumu Elektroenerģijas tirgus likumā redakciju galīgajam lasījumam Tautsaimniecības komisija lems 17.septembrī, savukārt Saeimas sēdē likumprojektu plānots izskatīt 18.septembrī.   

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt