Deputāti vērtēs cilvēktiesību aspektus, namīpašniekiem piespiežot īrniekus atstāt mājokļus

(09.09.2014.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 10.septembrī, atkārtoti vērtēs policijas rīcību un cilvēktiesību aspektus gadījumos, kad namu īpašnieki piespiež īrniekus negaidīti atstāt savus mājokļus.

„Ir virkne gadījumu, kad atsevišķi namīpašnieki ar bandītiskām metodēm cenšas panākt un arī panāk īrnieku izlikšanu. Terorizējot un iebiedējot iedzīvotājus, dzīvokļiem pretlikumīgi tiek atslēgti pamatpakalpojumi – ūdens un apkure, aizmetinātas mājokļu durvis. Pēc vēršanās policijā vai valsts iestādēs seko jauni terora pasākumi. Šo māju īrnieki – viņu vidū ir arī gados veci un par sevi rūpēties nespējīgi cilvēki, kā arī cilvēki ar maziem bērniem - par spīti spēkā esošajiem īres līgumiem un nomaksātajiem maksājumiem tiek izlikti no sava vienīgā mājokļa. 21.gadsimtā cilvēki jūtas bezspēcīgi, beztiesīgi, gluži kā nonākuši dzimtcilvēka kārtā, jo pārliecinās, ka jau kārtējo reizi policija, ignorējot likumus, aizstāv negodīgo namīpašnieku intereses,” akcentē komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Komisijas priekšsēdētāja uzsver, ka satraucoša ir arī atšķirīgā attieksme dažādos policijas iecirkņos līdzīgās situācijās - ir policijas iecirkņi, kuros tiek ierosināti kriminālprocesi, citos iedzīvotāji saņem atteikumus.

Rītdienas komisijas sēdē aicināti piedalīties iekšlietu ministrs, Valsts policijas priekšnieks, Valsts policijas Iekšējās drošības biroja priekšnieks, kā arī Ģenerālprokuratūras, Tieslietu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Tiesībsarga biroja un namu īrnieku pārstāvji.

Sēde notiks trešdien, 10.septembrī, plkst.10.00 Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēžu zālē 403.telpā, Jēkaba ielā 16.

 

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt