O.Ē.Kalniņš: Obamas vizīte Igaunijā ir garants Baltijas reģiona drošībai

(04.09.2014.)

„Analītiķi Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Baraka Obamas vakar Igaunijā teikto runu jau paguvuši nodēvēt par spēcīgāko kopš Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Ronalda Reigana laikiem. Runā uzsvērtais, ka Baltijas valstis vairs nekad nebūs vienas, kā arī NATO ģenerālsekretāra Andersa Foga Rasmusena paustā nostāja un Velsas samita noskaņa rada pārliecību par Latvijas drošību,” uzsver Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš ceturtdien, 4.septembrī, pēc komisijas sēdēs, kurā deputāti ar Ārlietu ministrijas pārstāvjiem pārrunāja notikumus Ukrainā un drošības situāciju reģionā.

Sēdē Ārlietu ministrijas Valsts sekretāra vietnieks – politiskais direktors Eduards Stiprais akcentēja, ka par spīti tam, ka Krievijas politiskās sistēmas attīstība pēdējos piecpadsmit gados Latvijas situāciju savā ziņā ir padarījusi nedrošāku, Eiropas Savienības (ES) un NATO spertie soļi drošības garantēšanā Baltijas valstīm Latvijas situāciju padara drošāku kā jebkad iepriekš kopš mūsu valsts neatkarības atjaunošanas.

Komisijas priekšsēdētājs arī uzsvēra: „Laikā, kad jautājums par drošības situāciju reģionā ieņem būtisku vietu Eiropas Savienības darba kārtībā, esmu gandarīts par mūsu valsts valdības un ārlietu dienesta darbu, tostarp gatavojot Latvijas nacionālās pozīcijas.” Vienlaikus viņš akcentēja, ka Latvijas sabiedrotie ieklausās mūsu valsts viedoklī. „Baltijas valstis, ņemot vērā vēsturisko pieredzi, pastāvīgi ar zināmām bažām ir raudzījušās uz Krieviju. Taču patlaban, kad Krievijas spertie soļi ir mainījuši drošības vidi, uz tās rīcību pastiprināti raugās viss reģions,” saka O.Ē.Kalniņš.

Komisijas sēdē pārrunāti arī Velsas NATO samita darba kārtības jautājumi, kā arī ES pret Krieviju vērsto sankciju padziļināšana. Ārlietu ministrijas pārstāvji sēdē informēja deputātus par situācijas Ukrainā attīstību.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde