Saeimas priekšsēdētāja Norvēģijas vēstniekam: abas valstis vieno cieša reģionālā sadarbība NB8 formātā

(06.08.2014.)

Latvijas un Norvēģijas politiskajai un diplomātiskajai sadarbībai ir gara vēsture. Varam lepoties ar abu valstu divpusējām attiecībām, taču ļoti veiksmīgi risinām arī Baltijas un Ziemeļvalstu reģionam būtiskus jautājumus, astoņām valstīm cieši sadarbojoties NB8 formātā. To atzina Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, tiekoties ar Norvēģijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Jānu Ūli Grēvstādu (Jan Ole Grevstad). Vēstnieks bija ieradies atvadu vizītē.      

„Kopš neatkarības atgūšanas mūsu Ziemeļvalstu kaimiņi Baltijas valstīm ir bijuši vieni no nozīmīgākajiem stratēģiskajiem partneriem. Ukrainas krīzes kontekstā Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbība drošības jomā ir aktuāla kā nekad iepriekš. Reģiona drošības jautājums būs dienas kārtībā arī tuvākajā NB8 valstu spīkeru sanāksmē Lietuvā, kurā aicināts piedalīties arī Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs,” norāda S.Āboltiņa. 

S.Āboltiņa pateicās par Norvēģijas finanšu instrumenta atbalstu Eiropas Ekonomiskās zonas kohēzijas, tostarp grantu programmām, kas palīdzējušas Latvijai stiprināt tieslietu sistēmu un pilnveidot tiesu darbu. Latvija augstu novērtē arī pieaugošo sadarbību inovāciju un zaļās enerģijas jomā.

Vēstnieks norādīja, ka darbu Latvijā sāka 2009.gadā, pieredzot smago recesiju, kas bija skārusi mūsu valsti. Viņš pauda, ka Latvija šajos gados demonstrējusi apbrīnojamu sniegumu ekonomikas atveseļošanā un starptautiskajai sabiedrībai pārliecinoši pierādījusi savu spēju pārvarēt krīzes situācijas.

Savukārt S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka šeit strādājošie Norvēģijas uzņēmumi arī krīzes gados ir palikuši uzticīgi Latvijai un nav pametuši mūsu valsti, tā apliecinot apņemšanos šeit strādāt ilgtermiņā un īstenot ilgtspējīgu uzņēmējdarbības praksi. Ārvalstu kompāniju darbības turpināšana bija viens no faktoriem, kas palīdzēja Latvijai atgūties no krīzes, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Latvijā patlaban strādā vairāk nekā 300 Norvēģijas uzņēmumu, liela daļa no tiem – jau kopš 90.gadu sākuma, apliecināja vēstnieks.

J.Grēvstāds Norvēģijas vēstnieka amatā Latvijā sāka strādāt 2009.gada 29.septembrī. Iepriekš strādājis savas valsts diplomātiskajos dienestos Vācijā, Singapūrā un Eiropas Savienībā, kā arī ieņēmis dažādus amatus Norvēģijas ārlietu ministrijā.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157646223821175
Video: https://www.youtube.com/watch?v=D-fWMe6sr8Q&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt