Budžeta komisija aicina vērtēt, kā Eiropas Komisijas iecere ierobežot starpbanku komisijas maksas ietekmēs patērētājus

(04.06.2014.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 4.jūnijā, iepazīstoties ar jaunās maksājumu pakalpojumu direktīvas projektu, nolēma aicināt Saeimas Eiropas lietu komisiju, kā arī Finanšu ministriju pirms Latvijas nacionālās pozīcijas formulēšanas rūpīgi izvērtēt, kā šīs direktīvas ieviešana varētu ietekmēt maksājumu karšu lietotājus.

 „Eiropas Komisija plānojusi ierobežot komisijas naudas apjomu, ko bankas maksā viena otrai par maksājumu karšu apkalpošanu tirdzniecības vietās. Mūsuprāt, šāds solis vērtējams kā ielaušanās starpbanku attiecībās un pastāv bažas, ka no tā vistiešākā veidā cietīs patērētājs, jo nav izslēgts, ka savus zaudējumus bankas centīsies atgūt, piemēram, paaugstinot maksājumu karšu gada maksu,” šādu viedokli šodienas sēdē pauda komisijas priekšsēdētāja biedrs Romualds Ražuks.

 Deputāti komisijas sēdē pauda bažas arī par to, kā direktīvas ieviešana varētu ietekmēt situāciju ekonomikā, uzsverot, ka palielinoties maksai par karti, patērētāji varētu izvēlēties maksāt ar skaidru naudu, nevis norēķinu karti, tādējādi bremzējot cīņu ar ēnu ekonomiku.

Tāpat tika uzsvērts, ka jāvērtē, kā iecere ietekmēs uzņēmējdarbību, jo nav izslēgts, ka tirgotāji izvēlēsies pieņemt tikai noteiktas kategorijas maksājumu kartes, līdz ar to patērētāji vairs nebūs droši, ka visur varēs norēķināties ar savu karti.

Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis arī norādīja uz iespējamo izmaksu sadārdzinājumu un papildu slogu gan patērētājiem, gan arī komersantiem un uzsvēra, ka, formulējot savu nostāju, Latvijai būtu lietderīgi iepazīties ar noraidošo Igaunijas viedokli.

Lai pārliecinātos, ka paustajām bažām nav pamata, Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centra vadītāja Baiba Vītoliņa aicināja Eiropas Komisijai prasīt izvērstu skaidrojumu par katru direktīvas projekta pantu.

Savukārt Finanšu ministrijas pārstāve Aija Zitcere deputātiem skaidroja, ka jaunais regulējums iecerēts, lai mazinātu iespēju bankām prasīt lielāku starpbanku komisijas maksu, un atzinīgi vērtēja Budžeta komisijā uzsākto diskusiju par to, kā plānotais regulējums ietekmētu patērētāju.

Komisijas sēdē maksājumu karšu sistēmas uzturētāja MasterCard pārstāvis Ludoviks Espitaljērs-Noels (Ludovic Espitalier-Noël), paužot savas kompānijas viedokli par direktīvas projektu, deputātiem atzīmēja, ka neredz iemeslus, kāpēc Latvijā būtu jāmaina labi funkcionējoša sistēma. Tāpat eksperts pauda viedokli, ka paredzētās izmaiņas būtu izdevīgas vienīgi lielajiem mazumtirgotājiem.  

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt