Tautsaimniecības komisija noslēdz darbu pie likuma grozījumiem par gāzes balonu uzraudzības kārtību

(11.03.2014.)

Valdībai būs jāizstrādā gāzes balonu aprites un uzraudzības kārtība. To paredz Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā otrdien, 11.martā, trešajā lasījumā izskatīšanai Saeimā atbalstītie grozījumi Preču un pakalpojumu drošuma likumā.

Šai kārtībai būs jāietver prasības par gāzes balonu tirdzniecības vietu reģistrāciju, apritē iesaistīto personu tiesībām un pienākumiem un pakalpojuma drošu pieejamību patērētājiem, kā arī tā ļaus izpildīt Eiropas Savienības (ES) prasības.

Komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš norādījis, ka komersanti jau vairākkārt pauduši bažas par drošības prasībām neatbilstošu gāzes balonu lielo īpatsvaru tirgū. Jaunie noteikumi regulēs arī aprites kārtību tā saucamajām lidojošajām laternām, kuras tiek palaistas gaisā arī vasarā, kad ir īpaši augsts ugunsbīstamības risks.

Likumprojekta autori informējuši, ka atbilstoši ES direktīvai visiem tirgū laistiem produktiem ir jābūt drošiem. Gāzes balonu tirdzniecība ir viena no jomām, kurai ir steidzami nepieciešams nacionālais normatīvais regulējums patērētājam radītā riska dēļ.

Likuma grozījumi nosaka - ja prece vai pakalpojums var radīt nopietnu risku cilvēka dzīvībai, veselībai, videi vai īpašumam, Ministru kabinetam jānosaka speciālas prasības vai īpaši pasākumi riska mazināšanai vai novēršanai, kā arī preču aprites vai pakalpojumu piedāvāšanas, to uzraudzības un kontroles kārtība.

Tāpat šādu preču tirgus uzraudzības iestāde varēs ne tikai pieprasīt un bez maksas saņemt preču paraugus, lai noteiktu to atbilstību drošuma prasībām, bet turpmāk arī veikt kontrolpirkumus preču paraugu iegādei. 

Par Preču un pakalpojumu drošuma likuma grozījumiem trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

Fotogrāfijas no komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157642195322023/
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā