Eiropas lietu komisijas deputāti iepazīstas ar plānotajiem pasākumiem jauniešu nodarbinātības veicināšanai

(11.10.2013.)

Latvija jauniešu garantijas finansējumu varētu novirzīt jauniešiem-bezdarbniekiem kvalifikācijas apgūšanai un pirmās darba pieredzes iegūšanai. To Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti noskaidroja, piektdien, 11.oktobrī, iepazīstoties ar Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par Eiropas Savienības Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju tiesību aizsardzības ministru padomē izskatāmajiem jautājumiem. Padome notiks 15.oktobrī.

„Jauniešu garantijas iniciatīvas īstenošana ir vitāla ne vien mūsu valsts jauniešiem un ekonomikai kopumā, tostarp jauniešu emigrācijas mazināšanai. Tā ir ļoti nozīmīga arī sabiedrības uzticības atjaunošanai pēc piedzīvotās finanšu un ekonomikas krīzes. Tāpēc Latvijai, izstrādājot šīs iniciatīvas īstenošanas plānu, jāpieņem gudri un uz valsts ilgtermiņa attīstību vērsti lēmumi,” uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Jauniešu garantija ir Eiropas Komisijas (EK) iniciatīva, kas paredz iespēju visiem jauniešiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem, reģistrējoties nodarbinātības dienestā, četru mēnešu laikā iespēju saņemt darba, apmācību vai praktisku apmācību piedāvājumu.

Komisijas deputātiem sēdē interesējoties, kādus pasākumus Latvija plāno īstenot jauniešu nodarbinātības veicināšanai, LM pārstāvji informēja, ka Latvijā 70 procenti jaunieši-bezdarbnieki nav apguvuši profesiju, tāpēc mūsu valsts 75 procentus no jauniešu garantijas iniciatīvai paredzētā finansējuma plāno novirzīt jauniešiem apmācībām kvalifikācijas iegūšanai un celšanai. Savukārt aptuveni trešajai daļai jauniešiem-bezdarbniekiem nav pirmās darba pieredzes, tādēļ ceturto daļu jauniešu garantijas finansējuma plānots novirzīt jauniešiem šīs pieredzes iegūšanai. Tāpat daļa finansējuma varētu tikt novirzīta jauniešiem-bezdarbniekiem karjeras konsultācijām.

Latvijai šīs EK iniciatīvas īstenošanas plāns ir jāizstrādā līdz gada beigām, deputātus informēja LM pārstāvji.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā