Par nodarīto kaitējumu pacientiem kompensēs arī ārstniecības izdevumus

(03.10.2013.)

No šī gada 25.oktobra pacienti par ārstniecības laikā veselībai un dzīvībai nodarīto kaitējumu varēs prasīt kompensāciju arī par ārstniecības izdevumiem. To paredz Saeimā ceturtdien, 3.oktobrī, pirmajā lasījumā pieņemtie grozījumi Pacientu tiesību likumā.

 Izmaiņas likumā paredz tiesības pacientam prasīt atlīdzināt izdevumus par ārstēšanu, ja tā bijusi nepieciešama, lai novērstu vai mazinātu ārstniecības personas nodarīto kaitējumu pacienta dzīvībai vai veselībai.

 Persona varēs prasīt kompensēt izdevumus par konsultācijām pie ārsta, medicīniskajām manipulācijām, diagnostiskajiem un laboratoriskajiem izmeklējumiem, zāļu un medicīnisko preču iegādi un rehabilitāciju. 

Atlīdzību, iesniedzot attiecīgu medicīnisko dokumentāciju, proti, čekus, kvītis un rēķinus, varēs pieprasīt divu gadu laikā no kaitējuma atklāšanas dienas un to varēs saņemt ārstēšanās izdevumu apmērā, bet ne vairāk kā 20 000 latu (28 460 eiro) lielu. Ārstniecības riska fondam, kurš savu darbību sāks šī gada 25.oktobrī, prasījums būs jāizskata un lēmums jāpieņem sešu mēnešu, bet sarežģītās un apjomīgās lietās – viena gada laikā.

Patlaban persona var prasīt atlīdzību par viņa dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu, kā arī par morālo kaitējumu, ko ārstniecības laikā ar savu darbību vai bezdarbību nodarījušas ārstniecības iestādē strādājošās ārstniecības personas.

Saeima šodien grozījumus Pacientu tiesību likumā atzina par steidzamiem, un otrajā galīgajā lasījumā tos paredzēts izskatīt 17.oktobrī.

 

Saeimas Preses dienests

 

 

Piektdien, 29.martā