Kalniņa-Lukaševica ES transporta komisāram: Rail Baltica ir instruments pilnīgai Latvijas integrācijai Eiropas dzelzceļa infrastruktūrā

(01.10.2013.)

Latvija ir ieinteresēta veiksmīgā projekta „Rail Baltica” īstenošanā. Mūsu valsts to redz kā instrumentu pilnīgai Latvijas integrācijai Eiropas dzelzceļa transporta infrastruktūrā. To Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, otrdien, 1.oktobrī, Eiropas Komisijā (EK) tiekoties ar Eiropas Savienības (ES) transporta komisāru Sīmu Kallasu (Siim Kallas).

„Esmu gandarīta par Baltijas starpvalstu koordinācijas darba grupas panākto progresu projekta īstenošanas sagatavošanā un Polijas un Somijas iesaistīšanos šajā grupā,” tikšanās laikā uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica. Komisijas priekšsēdētāja arī informēja S.Kallasu, ka nākamais praktiskais solis ceļā uz šī Baltijas valstu kopīgā mērķa sasniegšanu būs projekta īstenošanai nepieciešamā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopuzņēmuma izveide jau tuvākajos mēnešos.

Baltijas starpvalstu koordinācijas darba grupa izveidota, lai nodrošinātu savstarpēji koordinētu rīcību aktuālos „Rail Baltica” projekta jautājumos Latvijas, Lietuvas un Igaunijas līmenī.

Tikšanās laikā pārrunāts arī EK priekšlikums regulai par tirgus piekļuvju ostas pakalpojumiem un sistēmas ostu finanšu caurskatāmībai izveidošanu, tostarp redzējums par šī tiesību akta projekta tālāko virzību, ņemot vērā ES dalībvalstu atšķirīgo redzējumu.

Z.Kalniņa-Lukaševica no 1. līdz 3.oktobrim uzturas darba vizītē Beļģijas galvaspilsētā Briselē, kur tiekas ar ES Padomes priekšsēdētāju Hermani Van Rompeju (Herman Van Rompuy), kā arī ar Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētāja vietnieku atbildīgu par nacionālajiem parlamentiem Migelu Anhelu Martinesu (Miguel Angel Martinez) un EP Konstitucionālo lietu komitejas priekšsēdētāju Karlo Kasini (Carlo Casini).

Tāpat Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja piedalās ikgadējā Eiropas Draugu rīkotajā augsta līmeņa konferencē „Politikas piedāvājumi rūpju pārņemtajai Eiropai”. Šī gada konferences dienas kārtībā ir virkne jautājumu, tostarp, vai ES nepieciešams veidot jaunu ekonomikas stratēģiju pilnīgai vienotā tirgus izveidei un kādas iniciatīvas ir piemērotākās jauniešu bezdarba risināšanai ES, vienlaikus mazinot sociālo nevienlīdzību.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā