Nodokļu apakškomisija konceptuāli atbalsta sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa ieviešanu

(10.09.2013.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas deputāti otrdien, 10.septembrī, konceptuāli atbalstīja Ministru kabineta izstrādātos grozījumus likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kas paredz kā alternatīvu jau esošajiem darbaspēka nodokļiem ieviest sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokli 15 procentu apmērā.

 „Tas ir ļoti apsveicami, ka paši lauksaimnieki vēlas legalizēt lielu daļu pelēkajā zonā strādājošo sezonas laukstrādnieku un sakārtot šo jomu. Apsveicami arī, ka lauksaimniekus pārstāvošās organizācijas kompromisu meklējumos ir vienojušās un atradušas kopīgu valodu ar iesaistītajām institūcijām,” pauž Nodokļu politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks. 

Grozījumi likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokli varēs piemērot personai, kas pie darba devēja tiks nodarbināta tieši augļkoku, ogulāju un dārzeņu sējā un stādīšanā, to kopšanā un ražas novākšanā, kā arī augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā.

Likumprojekts paredz, ka minimālais nodokļa maksājums būs 0,50 Ls apmērā par katru nostrādāto dienu un persona, kas maksās sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokli, kļūs sociāli apdrošināta pensijai, ja no visiem darba devējiem saņemtais ienākums mēnesī pārsniegs 70 eiro.

Lai samazinātu administratīvās procedūras, uzņēmējam, kurš nodarbina sezonas laukstrādniekus, ziņojums par nodarbinātajām personām, viņu ienākumiem un aprēķināto ienākuma nodokli Valsts ieņēmumu dienestam būs jāsniedz vienu reizi mēnesī. Informācijas apkopošanai paredzēts izmantot Lauku atbalsta dienesta informācijas sistēmu.

Likumprojekta izstrādātāji norāda, ka dārzkopības un augļkopības nozarē vērojams augsts nelegālās nodarbinātības līmenis sezonas laukstrādnieku vidū un nesamaksātie nodokļi gadā valsts budžetam rada 1,75 miljonu latu lielus zaudējumus. Ieviešot īpašu nodokļu režīmu sezonas lauku darbos strādājošajiem, plānots, ka pieaugs nozarē legāli nodarbināto īpatsvars, 2017.gadā sasniedzot 20 procentus no faktiski nodarbināto skaita. 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā